Οικονομία

Κομπίνα τύπου “καρουζέλ” εκατομμυρίων ευρώ σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη

Κομπίνα τύπου “καρουζέλ” εκατομμυρίων ευρώ σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρενέβη για την κομπίνα τύπου καρουζέλ που είχε στηθεί σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αποκαλυφθεί την άνοιξη, στο πλαίσιο ελέγχου που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας. Τώρα, δόθηκε η εντολή στους ελεγκτές της Αρχής από τον κ. Βουρλιώτη και αυτή είναι να διερευνήσουν όλους τους εμπλεκόμενους, τις εικονικές εταιρείες που είχαν στήσει, όπως και το πού κατέληξαν τα δεκάδες εκατομμύρια που διακινήθηκαν μέσω αυτών.

Στην κομπίνα φέρεται να συμμετείχαν ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας, που έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, ένας επιχειρηματίας ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος», αλλά και δυο λογιστικά γραφεία. 

Τα αδικήματα που διερευνάται αν έχουν τελεστεί είναι, μεταξύ άλλων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, Αρχή ήδη έχει προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των υπόπτων.

Οι «μαϊμού» εταιρείες του κυκλώματος

Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει δεκάδες «μαϊμού» εταιρείες, οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα προμηθεύονταν μπλοκ επιταγών από την επίμαχη Τράπεζα, όπου νομιμοποιούσαν και τις συναλλαγές τους.

Στις εικονικές εταιρείες γινόντουσαν καταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό, ενώ στη συνεχεία γινόταν ανάληψη, με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα εμπλεκόμενα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.

Σημειώνεται πως μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση το ένα λογιστικό γραφείο που λειτουργούσε στον Πειραιά σταμάτησε τις συναλλαγές και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες, ενώ το άλλο που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία, φέρεται να συνεχίζει τη δράση του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X