Οικονομία

Κορονοϊός: Ιδού τα μέτρα που παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες!

Κορονοϊός: Ιδού τα μέτρα που παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κορονοϊός χτυπά… όλους τους τομείς και ως εκ τούτου, μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλες τις τράπεζες, όπως και τους περισσότερους οργανισμούς της χώρας, προκειμένου να προφυλαχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενάντια στην παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Πώς θα αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός από τις τράπεζες

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναστέλλοντας όλα τα ταξίδια των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης στο εξωτερικό, πλην των προγραμματισμένων συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος προσανατολίζεται στη διεξαγωγή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στις 20 Μαρτίου κεκλεισμένων των θυρών, κατάργηση δηλαδή του πρώτου μέρους της συνέλευσης που παραδοσιακά διεξάγεται με ανοιχτές πόρτες για το κοινό.

Όσον αφορά στις εμπορικές τράπεζες, πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών έχουν ενεργοποιήσει σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity plans) προκειμένου να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία των ιδρυμάτων. Τα σχέδια αυτά, που έχουν καταρτιστεί ούτως ή άλλως από τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της νόσου του κοροναϊού που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ο κορονοϊός και το προσωπικό

Για την ώρα, το προσωπικό εξακολουθεί να εργάζεται από το γραφείο -ειδικά για τις κεντρικές υπηρεσίες- ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για τηλεργρασία, δηλαδή εργασία από το σπίτι, αναλόγως της ιεράρχησης των αναγκών των επιχειρήσεων. Όλα τα επαγγελματικά ταξίδια των στελεχών στο εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, έχουν ανασταλεί, πλην των απολύτων απαραίτητων. Σύσταση έχει δοθεί, επίσης, στους εργαζομένους να αποφύγουν τις μετακινήσεις και σε προσωπικό επίπεδο.

Νέα λίστα με… λουκέτα σε σχολεία λόγω κορονοϊού! Τι θα γίνει με τις απουσίες

Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στα καταστήματα, όπου η επαφή με το κοινό είναι αυξημένη και γεννά ανησυχία λόγω της έντονης εξάπλωσης του ιού τα τελευταία 24ωρα. Ανώτατα στελέχη συστημικών τραπεζών διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και συνεχώς τα σχέδια δράσης αναπροσαρμόζονται με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) έστειλε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ζητώντας τη λήψη ενισχυμένων μέτρων στο δίκτυο καταστημάτων των τραπεζών. Καταγγέλλει δε ότι δεν «υπάρχουν έστω και στοιχειωδώς αντισηπτικά υγρά χεριών για πελάτες και εργαζόμενους».

Συγκεκριμένα, διεκδικεί:

•    επαναφορά των προστατευτικών υαλοπετασμάτων στα γκισέ των ταμείων,
•    ενεργοποίηση των καθ’ ύλη αρμοδίων ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας,
•    δωρεάν διάθεση υλικών ατομικής υγιεινής
•    υποχρεωτική ανάρτηση οδηγιών στα τραπεζικά καταστήματα προληπτικής αποτροπής εισόδου σε πελάτες που ενδεχομένως έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων ή έχουν εκδηλώσει συμπτώματα που ενδεχομένως σχετίζονται με τον κορωνοϊό,
•    αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου και υποχρεωτική θέσπιση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X