Οικονομία

Κούρεμα δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2: Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

Κούρεμα δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2: Ποιοι θα είναι δικαιούχοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

”Η κυβέρνηση στέκεται αρωγός και ενισχύει έμπρακτα το πλέγμα μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας” τονίζει μεταξύ άλλων ο Χρ. Σταϊκούρας.

Πλέον, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον ίδιο, παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», υποχρεώνει τους πιστωτές να προβούν σε συγκεκριμένες κινήσεις απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν εξυπηρετούμενα ή μη δάνεια.

Ρύθμιση για μη εξυπηρετούμενο δάνειο

Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και

να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

1.μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

2.διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

3.διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και

4.επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και
να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Για εξυπηρετούμενα δάνεια

Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης

να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Tα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι την Κυριακή αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων.

Έτσι, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X