Οικονομία

Κρίσιμη μέρα για ΔΕΣΦΑ! “Έρχονται” προσφορές – Πόσα χρήματα “ακούγονται”

Κρίσιμη μέρα για ΔΕΣΦΑ! “Έρχονται” προσφορές – Πόσα χρήματα “ακούγονται”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013, δείχνει σήμερα ότι οδεύει προς την ολοκλήρωση. Κάτι που θα γίνει με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ.

Πλεστηριασμοί: Αποκλειστικά ηλεκτρονικοί και οι της περιφέρειας… στην Αθήνα!

Στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, 16/022018 θα γνωρίζουμε, εάν και τα δύο σχήματα που είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και προκρίθηκαν στη short list, κατέθεσαν προσφορές.

Τι θα αλλάξει στον ΔΕΣΦΑ

Έτσι το 66% του ΔΕΣΦΑ (πωλητής του 31% είναι το ελληνικό δημόσιο και του 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια) διεκδικούν δύο κονσόρτιουμ: Η κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam, στην οποία μετέχουν επίσης η βελγική Fluxys, η ολλανδική Gasunie και η ισπανική Enagas και η κοινοπραξία της Reganosa, με την ρουμανική Transgaz και τη χρηματοδοτική συμμετοχή της EBRD.

Μετά την Βελκουλέσκου, τέλος και ο Τόμσεν από το ΔΝΤ;

Το απόγευμα πάντως δε θα γνωρίζουμε τίποτε άλλο πέραν του αριθμού των συμμετεχόντων και εάν έχουν καταθέσει όλα τα προβλεπόμενα από το διαγωνισμό δικαιολογητικά. Και αυτό διότι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών προβλέπεται να γίνει στο επόμενο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, όταν και θα ληφθεί η απόφαση για την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή ή θα κριθεί κατά τα ειωθότα πως θα πρέπει να ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές.

Πάντως η εκτίμηση που εξέπεμπαν χθες στελέχη που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση και την αγορά του φυσικού αερίου είναι ότι θα κατέβουν και τα δύο σχήματα με εξαιρετικά ανταγωνιστικές προσφορές. Το γεγονός δε ότι η EBRD είναι παθητικός επενδυτής στο σχήμα υπό τη Reganosa, φαίνεται ότι αφαιρεί τη δυνατότητα αμφισβητήσεων και επιπλοκών που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού.

Υψηλές οι προσδοκίες!

Όπως και να έχει, φαίνεται ότι ο πήχης του τιμήματος μπαίνει αρκετά ψηλά και κάποιοι εκφράζουν εκτιμήσεις ότι πλέον μιλάμε για προσφορές που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Νέα χαλάρωση των capital control! Τι αλλάζει

Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμβουλοι του διαγωνισμού είναι οι Alphabank και Alantra ενώ μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα ξεκινήσουν οι πολύμηνες διαδικασίες για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής (υπογραφή σύμβασης πώλησης, ελεγκτικό συνέδριο, επιτροπή ανταγωνισμού, κύρωση από βουλή και καταβολή τιμήματος).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X