Οικονομία

Κύρτσος κατά Economist: Έβγαλε την Ελλάδα… κορυφαία χώρα για το 2023-«Αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική και τη δημοσιογραφία»

Κύρτσος κατά Economist: Έβγαλε την Ελλάδα… κορυφαία χώρα για το 2023-«Αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική και τη δημοσιογραφία»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κύρτσος κατά Economist: «Αν αντιλαμβάνεται έτσι ο Economist τους επιτυχημένους μεταξύ των πλουσίων χωρών, καλύτερα να αλλάξει τη συντακτική του ομάδα», σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Την άποψη του Economist ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα για το 2023 και ακολούθως τους πανηγυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδομεί ο Γιώργος Κύρτσος, παραθέτοντας συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία με αναρτήσεις του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, αναφέρει ότι η επιλογή του Economist «αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική και τη δημοσιογραφία», σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ο Economist θα πρέπει να αλλάξει την συντακτική του ομάδα.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κύρτσος στην ανάρτησή του, «όχι μόνο υποχωρεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας – με επιστροφή στο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά κατρακύλησε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στους μισθούς, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην πραγματική κατανάλωση.

Και καταλήγει: «Αγνόησε – γιατί άραγε – βασικούς οικονομικούς δείκτες στην ανάλυσή της».

Νωρίτερα ο Γιώργος Κύρτσος παρουσίασε οκτώ στοιχεία που επισημαίνει παρέλειψε ο Economist στο ρεπορτάζ που ανέδειξε καλύτερη χώρα για το 2023 την Ελλάδα και συγκεκριμένα:

1.Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις στο 67% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

2.Στη δεκαετία η Ελλάδα η μόνη χώρα της ΕΕ με μείωση στους ονομαστικούς μισθούς.

3.Μεγάλη αύξηση εμπορικού ελλείμματος και ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με το 2019,

4.Θέση 23(2022) στην ΕΕ-27 στην πραγματική κατανάλωση.

5.Ανεργία της τάξης του 10%,δευτερη μεγαλύτερη ανεργία των νέων στην ΕΕ-27,
χωρίς δυνατότητα αντιστροφής του brain drain.

6.Χρέος 170% του ΑΕΠ-θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο χωρίς τη συμβολή του πληθωρισμού- όταν η χώρα μπήκε σε κρίση – μνημόνια με χρέος 120%του ΑΕΠ.

7.Μεγάλη υστέρηση στις επενδύσεις-παρά την αύξησή τους-σε σχέση με ευρωζώνη(σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ)

8.Δημογραφική πτώση, ρεκόρ υπογεννητικότητας, φυγή κατοίκων και απαξίωση των περισσότερων περιφερειών, η Παιδεία σε κρίση-πτώση σε Pisa-ΟΟΣΑ-,το υψηλότερο ποσοστό των ιατρικά,νοσοκομειακά ακάλυπτων στην ΕΕ-27.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πανηγυρική ανάρτηση σχολίασε το δημοσίευμα του Economist αναφέροντας ότι: «Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν @TheEconomist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X