Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε αυξήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε αυξήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία πολύ δυσάρεστη προαναγγελία έγινε κατά την παράδοση και παραλαβή στο υπουργείο Ενέργειας. Το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα και την ως εκ τούτου την  αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκη.

Ο ίδιος με μία αναφορά προδιέγραψε το τέλος του καθεστώτος των επιδοτήσεων, καθώς ευχήθηκε «να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή», όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Εξάλλου, πριν από τις εκλογές η Κομισιόν είχε ζητήσει να σταματήσει η οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι προεκλογικά υπήρξε επέκταση των επιδοτήσεων για τον Μάιο και τον Ιούνιο στους οικιακούς καταναλωτές και στους αγρότες, ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη ούτε για τα τιμολόγια του Ιουλίου, περίοδος που αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών για ψύξη.

Επιπλέον, η ανακοίνωση των ονομαστικών τιμών από τους προμηθευτές ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα, ισοδυναμεί, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να πάρει μέτρα, με αύξηση των τιμών έναντι των αντίστοιχων του προηγούμενου διμήνου.

Χειρότερη, αναμένεται ότι θα είναι η κατάσταση κυρίως από την 1η Οκτωβρίου και μετά, όταν και παύουν να ισχύουν οι προσωρινοί μηχανισμοί στη χονδρεμπορική και στη λιανική τιμή. Επιπλέον, η επαναφορά της ρήτρας αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο με το οποίο, όλα συγκλίνουν, ότι θα έρθουν αντιμέτωποι οι καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζοντας τους στόχους του υπουργείου δεν είπε κουβέντα για τις επιδοτήσεις και αναφέρθηκε στα εξής:

  • η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%,
  • η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών,
  • η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση,
  • η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις,
  • η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων,
  • η δασοπροστασία,
  • ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και
  • η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X