Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα ισχύει από σήμερα 1η Ιανουαρίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα ισχύει από σήμερα 1η Ιανουαρίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λογαριασμοί ρεύματος: Στο ρεύμα τα χρωματιστά τιμολόγια μπαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών σε λιγότερο από 48 ώρες, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να καταλήξουν στην πιο συμφέρουσα επιλογή για το σπίτι τους.

Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν από τα τιμολόγια ρεύματος να περάσουν αυτόματα στο πράσινο, προκειμένου να δουν τον πρώτο και δεύτερο μήνα τις χρεώσεις στον λογαριασμό, ευελπιστώντας σε ακόμα πιο ελκυστικές προσφορές στο μπλε (σταθερό) τιμολόγιο.

Το πράσινο τιμολόγιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι έχει «κλειδωμένη» τιμή χρέωσης αυτήν που ανακοινώνει ο πάροχος στην αρχή κάθε μήνα. Ωστόσο, είναι «εκτεθειμένο» στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ δεν προβλέπεται «πέναλτι» σε περίπτωση αλλαγής παρόχου ρεύματος στο τέλος του μηνός. Όπως αναφέρουν ειδικοί, είναι κάτι ανάμεσα σε σταθερό και κυμαινόμενο τιμολόγιο. Ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπάρχει στο «μπλε» τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο όμως περιλαμβάνει ρήτρα αποχώρησης. Αρκετά ελκυστικό είναι το «πορτοκαλί» τιμολόγιο, ωστόσο από τις κυμαινόμενες χρεώσεις του μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι έχουν έξυπνο μετρητή.

Όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν τιμολόγιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 εντάσσονται αυτόματα στο ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο. Διευκρινίζεται ότι με μια απλή δήλωσή τους στον πάροχο ρεύματος μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024, οι καταναλωτές μπορούν να παραμείνουν στο προηγούμενο τιμολόγιο.

Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και τα βασικά χαρακτηριστικά τους
Μπλε τιμολόγιο

Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης
Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
Υψηλότερη χρέωση της KWh απ’ όλους τους τύπους τιμολογίων
Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης
Κίτρινο τιμολόγιο

Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα
Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
Η τιμή της KWh για τον μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα
Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης
Πορτοκαλί τιμολόγιο

Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά ώρα μέσα στο 24ωρο
Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
Η χρέωση ανά ώρα γίνεται μόνο με εγκατάσταση έξυπνου μετρητή
Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης
Πράσινο τιμολόγιο

Η χρέωση της KWh διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές
Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
Εφαρμόζονται ρήτρες αναπροσαρμογής
Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης.

Τα χρωματιστά τιμολόγια και οι μηνιαίες χρεώσεις ρεύματος σε 10 ερωτοαπαντήσεις
1) Γιατί έχουμε τόσα πολλά τιμολόγια ρεύματος;

Γιατί οι πάροχοι έχουν το δικαίωμα να έχουν όσα τιμολόγια θέλουν. Επίσης, γιατί η φύση του συστήματος αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύνθετη. Υπάρχει μία αγορά χονδρικής που η τιμή είναι κυμαινόμενη (αλλάζει διαρκώς, ανά ημέρα και ώρα). Υπάρχουν οι πάροχοι λιανικής, που αγοράζουν στη χονδρική και πωλούν στη λιανική, με πολλές διαφορετικές, εμπορικές πολιτικές. Επιπλέον, γιατί οι ανάγκες και οι επιθυμίες των καταναλωτών είναι πολύ διαφορετικές, ανάλογα με το προφίλ κάθε καταναλωτή (νοικοκυριό, επιχείρηση, ενεργοβόροι καταναλωτές κ.λπ.).

2) Τι είδους τιμολόγια υπάρχουν;

Υπάρχουν τριών ειδών τιμολόγια (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) και ο καταναλωτής (είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για επιχείρηση) επιλέγει αυτό που κρίνει ότι είναι το πιο συμφέρον για εκείνον. Ειδικότερα:

Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
Κυμαινόμενα, είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
α) με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και

β) με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.

Δυναμικά, τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή, τα τιμολόγια συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα και με το πορτοκαλί τα δυναμικά. Σε αυτά τα τιμολόγια μπαίνει ειδικό τιμολόγιο, πράσινου χρώματος, που το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους παρόχους. Σε αυτό θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές, την 1η Ιανουαρίου του 2024, οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1/1/2024. Ωστόσο, με μία απλή δήλωση στον πάροχό τους έως 31/01/2024, μπορούν να παραμείνουν στο προηγούμενο τιμολόγιο. Επίσης, για όποιες αλλαγές τιμολογίων γίνουν στη συνέχεια ακολουθείται η συνήθης διαδικασία. Σημειώνεται πως το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο, που θα διατίθεται από κάθε πάροχο, θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους.

3) Για ποιο λόγο εισάγεται αυτό το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο ρεύματος;

Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των παρόχων. Την 1η ημέρα κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα και το κυριότερο, τί τιμές προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι.

4) Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή μέσα στον μήνα θα αλλάζει;

Όχι, ο καταναλωτής θα βλέπει μία τιμή κάθε 1η του μήνα, η οποία θα είναι «κλειδωμένη» για όλη τη διάρκεια του μήνα.

5) Μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχει;

Ναι, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον πάροχο της επιλογής του. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σταθερά τιμολόγια, που από τη φύση τους έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις. Η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου προμήθειας, δηλαδή, γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του παρόχου λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.

6) Γιατί έχουμε διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια ρεύματος;

Για να διευκολυνθεί ο καταναλωτής, να κατανοήσει τη φύση των πολλών, διαφορετικών τιμολογίων, ώστε να μπορεί να συγκρίνει, καλύτερα, τα τιμολόγια μεταξύ των παρόχων.

7) Δεν είναι το σύστημα αυτό με τα χρωματιστά τιμολόγια πολύ «μπερδεμένο»;

Ναι, το ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας είναι πολυσύνθετο και για τον καταναλωτή είναι λογικό ότι δεν υπάρχει χρόνος και διάθεση να ασχολείται, διαρκώς, με τον ποιον πάροχο θα επιλέξει. Γι’ αυτό και εισάγεται το «πράσινο» τιμολόγιο, στο οποίο χωρίς να ασχολείται, ιδιαιτέρως, ξέρει τα δύο πιο θεμελιώδη που τον ενδιαφέρουν: Πρώτον, ποια είναι η τιμή τον επόμενο μήνα και δεύτερον ποιος είναι ο πιο φθηνός τον επόμενο μήνα.

8) Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα πάροχο για να βρω τον φθηνότερο;

Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Στο πράσινο τιμολόγιο, παρακολουθείτε ποιος πάροχος είναι ο φθηνότερος κάθε μήνα και αν δεν είστε ευχαριστημένος κάποιον μήνα ή μετά από κάποιους μήνες με τις τιμές που δίνουν οι πάροχοι, μπορείτε πάντα να αλλάξετε. Είναι λογικό ο καταναλωτής να μην μπαίνει στη διαδικασία, διότι είναι ταλαιπωρία, να αλλάξει πάροχο για μία διαφορά της τάξεως του 1-2 ευρώ το μήνα. Είναι, επίσης, λογικό ότι αν βλέπει πως κάποιος είναι συστηματικά ακριβός, τον αφήνει και πάει σε κάποιον που είναι συστηματικά πιο φθηνός.

9) Γιατί εγώ που έχω σταθερό μπλε τιμολόγιο σε συγκεκριμένο πάροχο, δεν μπορώ να κάνω σύγκριση τιμών με τους υπόλοιπους παρόχους;

Σε αντίθεση με το ένα ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο ανά πάροχο, στις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων, οι πάροχοι μπορούν να παρέχουν περισσότερα του ενός τιμολόγια σε κάθε κατηγορία, συνδεδεμένα, πολλές φορές, είτε με υπηρεσίες είτε και με άλλα προϊόντα είτε με συνδυασμό αυτών. Επιπλέον, το ύψος του παγίου μπορεί να διαφέρει, σημαντικά, ανά πάροχο, γεγονός που μειώνει το βαθμό συγκρισιμότητας των προσφερόμενων τιμών ενέργειας. Για τους λόγους αυτούς, η καθιέρωση του πράσινου τιμολογίου, καθιστά πιο άμεση, εύκολη και διαφανή τη σύγκριση των τιμολογίων των διαφορετικών παρόχων.

10) Θα είναι διαθέσιμο κάποιο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιμών για τα χρωματικά τιμολόγια ρεύματος;

Στους λογαριασμούς ρεύματος (ηλεκτρονικούς και έντυπους) και στα άλλα μηνύματα και e-mails που θα αποστέλλουν οι πάροχοι στους καταναλωτές, θα υπάρχει πλέον και ο κωδικός QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) και link, τα οποία θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού, κοινού τιμολογίου του παρόχου τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.

Το μήνυμα Σκυλακάκη για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι εδώ για να μείνει» ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Και πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός, ήδη, λειτουργεί. Στο μπλε τιμολόγιο λειτουργεί και πιστεύω ότι θα συμβεί το ίδιο στο πράσινο και στα κίτρινα τιμολόγια. Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, πιστεύω ότι θα έχουμε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων». Αφού τόνισε ότι το «πράσινο τιμολόγιο είναι το πιο φθηνό», ακόμα και κάτω από 14 λεπτά η κιλοβατώρα, υπογράμμισε με νόημα πως η δουλειά της κυβέρνησης δεν σταματάει στην πρωτοβουλία των νέων τιμολογίων, που πυροδότησε τον ανταγωνισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο ανταγωνισμός που επηρεάζει το περιθώριο κέρδους των παρόχων προς όφελος του καταναλωτή είναι ένα κομμάτι του λογαριασμού ρεύματος. Ο λογαριασμός έχει, ωστόσο, πολλά άλλα στοιχεία που τον επηρεάζουν, π.χ. οι τιμές των ρύπων, που έχουν ακριβύνει, από τα 20-25 ευρώ, έφτασαν στα 75-80 ευρώ. Επίσης, έχει την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει μειωθεί και το κόστος της λιγνιτοπαραγωγής, που είναι ο πιο ακριβός τρόπος παραγωγής, ο οποίος φεύγει, σταδιακά, από το μίγμα. Επίσης, έχει το κομμάτι των ρευματοκλοπών, όπου λαμβάνουμε πολύ αυστηρά μέτρα για να τις περιορίσουμε και έχει και το κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών που και σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε μέτρα αντιμετώπισης. Και για να βάλω όλη τη συνθετότητα του θέματος υπάρχει και το κόστος του μαζούτ στα νησιά, το οποίο είναι πολύ υψηλό και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα φύγει από την εξίσωση».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως για να έχουμε χαμηλούς λογαριασμούς τρία πράγματα πρέπει να κάνουμε: «Να βάζουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ φθηνές -μετά την αρχική επένδυση το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό. Το δεύτερο είναι να γίνουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και να σταματήσουμε να καίμε ρυπογόνο και πανάκριβο μαζούτ στα νησιά. Και το τρίτο είναι -έχοντας ανταγωνισμό, όπως τώρα- να μειώσουμε τις ρευματοκλοπές και την ασυνέπεια (σ.σ. αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών)».

Ειδικά, για τις ρευματοκλοπές υπογράμμισε πως η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ -που θα καταστεί πράξη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους- και η αύξηση των ποινών για τους παραβάτες θα συμβάλλουν στη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου. «Ήδη πιάναμε, ετησίως, 13.000 που έκαναν ρευματοκλοπές, τεράστιος αριθμός “δυο ρωμαϊκές λεγεώνες”…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, άνω του 40%, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν. Γεγονός, που σημαίνει ότι οι τιμές των τιμολογίων τους θα είναι ακόμη πιο χαμηλές από αυτές που προσφέρουν οι πάροχοι και θα διαμορφωθούν σε προ κρίσεως επίπεδα. Έδωσε μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση τόσο στους δικαιούχους Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ Α και Β) όσο και στους δικαιούχους της νέας κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία αναμένεται να επωφεληθούν με φθηνό ρεύμα τουλάχιστον 30.000 πολύτεκνες οικογένειες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X