Οικονομία

Νokia: Δάνειο «μαμούθ» από την ΕΤΕπ για ανάπτυξη 5G δικτύων

Νokia: Δάνειο «μαμούθ» από την ΕΤΕπ για ανάπτυξη 5G δικτύων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η φινλανδική εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων, Nokia, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Στόχος; Να ενισχύσει την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Τα δίκτυα αυτά που σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς της τεχνολογίας θα ανοίξουν καινούργιες και προσοδοφόρες αγορές, βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους. Ωστόσο Ευρώπη, Αμερική και Κίνα συναγωνίζονται έντονα για την πρωτιά με στόχο να εκμεταλλετούν το πλήθος ευκαιριών σε σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους όπως η αυτόνομη οδήγηση.

Να σημειωθεί ότι τα δίκτυα νέας γενιάς θα προσφέρουν 50 και 100 φορές γρηγορότερες ταχύτητες σε σχέση με τα τρέχονται 4G δίκτυα.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως Κίνα και ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη του 5G και είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν προχωρήσει με το 5G. Γι αυτό και είναι άκρως σημαντικό να υπάρξουν ευρωπαϊκές εταιρείες ικανές να συναγωνιστούν στον τομέα αυτό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της (EIB) Αλεξάντερ Σταμπ.

Αύξηση μισθού 75,18 ευρώ σε νέους κάτω των 25 ετών και όχι μόνο!

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα μέσα στο 2018 είχε συμφωνήσει σε δάνειο 250 εκατ. ευρώ με την ανταγωνίστρια της Νokia, Ericsson, ωστόσο όπως διευκρίνισε οι όροι ήταν εντελώς διαφορετικοί.

Η Nokia και οι… άλλες

Του αγώνα των γρήγορων δικτύων παγκοσμίως ηγούνται η Huawei και οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που στρέφουν την προσοχή τους στο 5G δεδομένης και της επιδείνωσης της αγοράς εξοπλισμού κινητών δικτύων 4G την κορύφωση της οποίας παρακολουθήσαμε το 2015.

Πέρα από το δάνειο με την ΕΤΕπ η φινλανδική εταιρεία, , που δεν έχει καμία σχέση με τα προσφάτως επανεμφανιζόμενα κινητά, κάνει γοργά βήματα στον εν λόγω τομέα. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ότι σύναψε μια συμφωνία ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με την αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile για την ανάπτυξη των δικτύων, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη συμφωνία 5G παγκοσμίως.

Μέχρι το 2025, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν πρόσβαση σε δίκτυα 5G – το ένα τρίτο εξ αυτών θα βρίσκεται στην Κίνα, σύμφωνα με την GSMA.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X