Οικονομία

Ώρα μηδέν για τις συντάξεις- Την Πέμπτη τα «προεόρτια» στο Euro Working Group

Ώρα μηδέν για τις συντάξεις- Την Πέμπτη τα «προεόρτια» στο Euro Working Group
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τις συντάξεις, καθώς το Eurogroup την επόμενη Δευτέρα θα βάλει τη σφραγίδα του στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή και στην Κομισιόν δύο μέρες αργότερα (21/11).

Οι διαβουλεύσεις που παραμένουν σε εξέλιξη θα κορυφωθούν στη συνεδρίαση του Euro Working Group την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να γεφυρωθεί, σε πρώτη φάση, το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς ως προς το λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο» του 2019.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφορικά με το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και να μη διασωθούν έτσι οι υψηλές διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.

Σχετικό δημοσίευμα υπήρξε σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ωστόσο από την πλευρά του Μαξίμου γίνεται λόγος για fake news, ενώ πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται «αρμόδια πηγή», εκτός από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις βρίσκονται υπό συζήτηση και άλλα θετικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ζήτημα το οποίο θα τεθεί επίσης επί τάπητος στο Euro Working Group της Πέμπτης.

«Αφού ο στόχος (για το πρωτογενές πλεόνασμα) επιτυγχάνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση μας θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών, θα διαψευστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά (Ραδιόφωνο 24/7) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει επίσης ότι μιλάμε για «κατάργηση και όχι αναστολή του μέτρου μη περικοπής των συντάξεων».

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει ν’ αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» των εταίρων για να μην υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, η δημοσιονομική βόμβα που ακούει στο όνομα «αναδρομικά» καραδοκεί.

Ο λογαριασμός, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, φτάνει ακόμη και στα 12 δις ευρώ, φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση, καθώς έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη συζήτηση κι ένα μπαράζ διεκδικήσεων από συνταξιούχους που προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια.

Ενδεικτική της κατάστασης, άλλωστε, είναι η αμηχανία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τη μία να συστήνει πράγματι στους συνταξιούχους να προσφύγουν δικαστικά για να δικαιωθούν και μόνο τότε να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται και την άλλη να προειδοποιεί τους συνταξιούχους ότι κάποιοι δικηγόροι παίζουν παιχνίδια δικής τους προβολής στις πλάτες τους.

Ο θόρυβος για τα αναδρομικά, άλλωστε, έφτασε μέχρι το Κοινοβούλιο.

Οι αναφορές σε… τηλεοπτικές εκπομπές πως ακόμη και οι νυν και πρώην βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά όπως όλοι οι συνταξιούχοι έφεραν τρικυμία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χρειάστηκε παρέμβαση του προέδρου της Βουλής για να τονίσει ότι δεν υφίσταται διάταξη ή δικαστική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αναδρομικών από τους βουλευτές, ενώ νωρίτερα ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι διευκρίνισαν ότι όλοι οι εν ενεργεία και πρώην βουλευτές τους δεν πρόκειται ν’ ανακινήσουν ζήτημα για αναδρομικά, εφόσον αυτό πράγματι ανοίξει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X