Επιλογές

Οριστικό! Οι συντάξεις δεν κόβονται αποφάσισε το EwG

Οριστικό! Οι συντάξεις δεν κόβονται αποφάσισε το EwG
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο eretikos.gr έχει… κουραστεί να το επαναλαμβάνει: Οι περικοπές στις συντάξεις, αν και μέτρο ψηφισμένο, δεν θα εφαρμοστούν τελικά.

Είναι μέτρο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό κι αυτή είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης. μια θέση την οποία υποστήριξε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στις αρχές του μήνα.

Πλέον, μια ακόμη “φωνή” προστίθεται προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτή είναι το χθεσινό Euroworking Group. Που σημαίνει ότι είναι οριστικό πως οι συντάξεις δεν θα περικοπούν. Κι΄ αυτό γιατί όταν το Euroworking Group παίρνει αποφάσεις και εισηγείται στο Eurogroup, αυτό, όπως δείχνει η εμπειρία, πάντα τις υιοθετεί. Εξάλλου, στο Euroworking Group συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών όλων των χωρών και αν υπήρχαν αντιρρήσεις θα τις είχαν εκφράσει σε αυτό. Συνεπώς οι συντάξεις δεν κόβονται και δεν απομένει παρά η τυπική απόφαση του Eurogroup για να γίνουν πράξη.

Οι περικοπές στις συντάξεις που… δεν θα έρθουν

Θετικοί, λοιοπόν, ως προς το να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1%, που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης».

Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Δάνεια μέχρι €25.000 χωρίς εξασφαλίσεις! Πώς θα δίνονται

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Το ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X