Αναλύσεις

Τέλος στην λίστα Λαγκάρντ -Πιτσιλής: «Αδύνατη πλέον η αξιοποίηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ»

Τέλος στην λίστα Λαγκάρντ -Πιτσιλής: «Αδύνατη πλέον η αξιοποίηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τις αποφάσεις του ΣτΕ για το πενταετές χρονικό περιθώριο φοροελέγχων έθιξε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας πως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο με τις δύο αποφάσεις του επί της ουσίας κατέστησε αδύνατο τον έλεγχο της πολυδαίδαλης λίστας Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, την ομολογία ότι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ έχει ουσιαστικά τελειώσει ύστερα μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη, προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα της Βουλής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ άφησε μάλιστα και μια περίεργη αιχμή, λέγοντας πως 298 ΑΦΜ της λίστας βρέθηκαν χωρίς καμία πληροφορία (δεν υπήρχε ποσό στα χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας: «απ’ ότι ξέρω, το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ, εκ των οποίων ο οικονομικός εισαγγελέας έδινε εντολές ελέγχου παλαιότερα στο ΣΔΟΕ και αργότερα στις υπηρεσίες της ΑΔΑΕ.

«Με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ κατέστη αδύνατη» αποσαφήνισε ο κ. Πιτσιλής, διευκρινίζοντας όμως ότι έλεγχος μπορεί να διεξαχθεί σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν μεγάλες κεφαλαιακές αποκλίσεις κατά την τριετία 2005 – 2007 και οι οποίες προκαλούν ποινικό ενδιαφέρον.

Λόγου χάρη, αν το χαρτοφυλάκιο κάποιου που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα είναι Χ κατά το 2005 και κατά το 2006 το Χ έχει μεγιστοποιηθεί, τότε δεν θα αποφύγει τον έλεγχο.

«Όσες υποθέσεις μπορούσαμε να κρατήσουμε, τις κρατήσαμε» υποστήριξε ο κ. Πιτσιλής και υπογράμμισε ότι έχουν δρομολογηθεί έλεγχοι για αρκετές υποθέσεις που αφορούν και τη λίστα Μπόργιανς.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε, επίσης, ότι «η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ», με δεδομένο ότι πλέον έχουν επικρατήσει τα νέα μέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα» διαπίστωσε, τονίζοντας πως η ΑΑΔΕ πρέπει να εναρμονίσει γρήγορα το «οπλοστάσιό» της με τις νέες μορφές και διόδους φοροδιαφυγής.

Αναφορικά με τους ελέγχους που έγιναν, ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι έχουν βγει 629 ΑΦΜ εντολές ελέγχου, οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών αλλά και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα.

Συνολικά από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 Α.Φ.Μ. μέχρι το Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας δηλαδή αλλά 1.228 ΑΦΜ.

Δείτε ακόμη:

Ταφόπλακα στη λίστα Λαγκάρντ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X