Οικονομία

Πλαστική σακούλα: Τέλος η δωρεάν διάθεση από σήμερα – Πόσο θα κοστίζουν

Πλαστική σακούλα: Τέλος η δωρεάν διάθεση από σήμερα – Πόσο θα κοστίζουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παύει οριστικά από σήμερα (1/1/2018), με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σκοπός είναι να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Νόμος του κράτους προβλέπει τα εξής σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες: «Εισάγονται μέτρα διαχείρισης σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και επιβάλλεται στους καταναλωτές, η υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, το ύψος του οποίου ορίζεται από 1-1-2018, στην τιμή των τριών (3) λεπτών του ευρώ και από 1-1-2019, στην τιμή των επτά (7) λεπτών του ευρώ. (…) Το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)».

Οι κατηγορίες πλαστικής σακούλας για τις οποίες παύει η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές είναι οι εξής: α) λεπτές πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών (μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου) και β) πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος από 50 μέχρι 70 μικρά, συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών τσαντών μεταφοράς με το ίδιο μήκος τοιχώματος.

Στις μεν πρώτες επιβάλλεται το ειδικό τέλος των 3 λεπτών ανά τεμάχιο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι σακούλες θα τιμολογούνται ελεύθερα από τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, εάν το επιθυμούν, μπορούν να διαθέτουν δωρεάν στους καταναλωτές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο δράσεων συλλογής προς ανακύκλωση των λεπτών σακουλών μεταφοράς. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των λεγόμενων οξοδιασπώμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X