Οικονομία

Ποια επιδόματα αυξάνονται με το νέο κατώτατο μισθό

Ποια επιδόματα αυξάνονται με το νέο κατώτατο μισθό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα 780 ευρώ φτάνει ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου. Η αύξηση είναι 9,4% και την ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κανονικά επρόκειτο να την ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: “Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό” και τόνισε:

“Ξέρω και ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Αυτή η αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεση μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι: “Το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων. Θέλω να θυμίσω πόσο πολύ στηρίχτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι.”

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς εισηγούνταν στην πλειοψηφία τους η αύξηση να μην ξεπεράσει τα 784 ευρώ και μόνο η ΓΣΕΕ ζητούσε μεγαλύτερη αύξηση στο 16% και στα 826 ευρώ μικτά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019 στα 650 ευρώ (+11% και +27% για τους νέους), ακολούθησε αύξηση κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022 με αποτέλεσμα να φθάσει τα 663 ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατά 7,5%, φθάνοντας τα 713 ευρώ.

Με τις κατώτατες απολαβές αμείβεται ένας στους τέσσερις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε απόλυτους αριθμούς 650.000- 700.000 μισθωτοί με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Τα επιδόματα αυτά είναι:

  1. Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Προσοχή όμως. Το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
  2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ.
  3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας. Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  5. Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ.
  6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ.
  7. Ειδική παροχή μητρότητας. Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
  8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη. Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα.
  9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
  10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  11. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
  12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X