Οικονομία

POS: Νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις

POS: Νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

POS: Προς νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις μικροσυναλλαγών φαίνεται να οδεύει η αγορά, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει η ίδια τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών. Προοπτική και στόχος είναι η ελάφρυνση του κόστους προμηθειών για συναλλαγές μικρού ύψους και αποκλειστικά στοχευμένα σε μαγαζιά της… γειτονιάς: περίπτερα, μικροπωλητές, λαϊκή αγορά.

Αυτό είναι άλλωστε και το μέλημα του οικονομικού επιτελείου, που θέλει να αντισταθμίσει τα υψηλά κόστη προμηθειών από την υποχρεωτική πλέον χρήση POS στις πληρωμές με κάρτες και να μην καταστεί η εξ αρχής σωστή κίνηση για τη φοροδιαφυγή και την ευελιξία πληρωμών, αντικίνητρο ή πλήγμα για τους μικρούς εμπόρους.

Που σημαίνει ότι αν η νομοθετική παρέμβαση, που φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα μάξιμουμ ποσοστό προμήθειας για τις συναλλαγές έως 10 ευρώ, αυτό θα ισχύσει στα κατά τόπους «μαγαζιά της γειτονιάς» και όχι σε κάθε είδους συναλλαγή έως αυτού του ποσού σε ένα π.χ. πολυκατάστημα ή ξενοδοχείο.

Ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr θέλουν το σενάριο της νομοθετικής παρέμβασης να προβλέπει ένα συγκεκριμένο πλαφόν στο ποσοστό της προμήθειας ανά συναλλαγή, το οποίο θα περιλαμβάνει τις επιμέρους προμήθειες και των τριών κρίκων της αλυσίδας, τραπεζών, εκκαθαριστών και σχημάτων καρτών (Mastercard, Visa).

Όσο τα νομικά τμήματα όλων των εμπλεκόμενων μερών επικεντρώνονται τώρα στο πώς αυτό μπορεί να συμβεί – προφανώς το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη έχει ξεκάθαρη θέση και γνώση επ΄ αυτού – οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έστω και σε «τετ α τετ» συναντήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρόμοια πρωτοβουλία έχει ήδη λάβει η Ιταλία, αλλά όχι στη λογική που φαίνεται να προετοιμάζουν οι αρμόδιοι παράγοντες για την ελληνική αγορά.

Στην Ιταλία, υπογράφηκε ένα μνημόνιο το οποίο στη συνέχεια έγινε νόμος που δήλωνε τη διάθεση των εμπλεκόμενων μερών – τράπεζες, εκκαθαριστές, σχήματα καρτών – να προβούν σε κινήσεις για τη μείωση προμηθειών.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κοινή συνάντηση για το θέμα των χρεώσεων έγινε την Παρασκευή, όπου ήταν η πρώτη φορά στην οποία ήταν παρόντες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατά την πορεία εκκαθάρισης μιας συναλλαγής πληρωμής. Μία συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα με συναίνεση για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του κόστους για τις μικροσυναλλαγές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα κλείσει άμεσα το θέμα των χρεώσεων, πιθανότατα με τη λύση και την προσέγγιση της νομοθετικής παρέμβασης για μικροσυναλλαγές, ορίζοντας μάλιστα το εύρος της μικροσυναλλαγής (στην περιοχή των 10 ευρώ) και φυσικά την έκταση των φυσικών σημείων (θα είναι μόνο περίπτερα ή και ταξί; Θα είναι λαϊκές ή και άλλα μαγαζιά γειτονιάς;) .

Στο μεταξύ, η συγκυρία συμπίπτει και με το τέλος της περιόδου χάριτος για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με συσκευές POS, θέμα στο οποίο όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου και ήδη το 90% των επιχειρήσεων έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού ώστε να είναι έτοιμες τέλος του μήνα (δηλαδή στις αρχές της επόμενης εβδομάδος). Παράταση δεν πρόκειται να δοθεί όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X