Οικονομία

Πρώτη κατοικία: «Ανοιχτά» τα κριτήρια για την επιδότηση δόσης

Πρώτη κατοικία: «Ανοιχτά» τα κριτήρια για την επιδότηση δόσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα κριτήρια του υφιστάμενου προγράμματος για την προστασία στην πρώτη κατοικία επιμένουν οι Θεσμοί στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα-γέφυρα, λίγες ημέρες προτού «ανοίξουν» οι αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πηγές του insider μεταφέρουν την ανυποχώρητη στάση των δανειστών να «χαλαρώσουν» τα κριτήρια για την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν όσοι επλήγησαν από την πανδημία του covid-19.

Αυτό τουλάχιστον ήταν το κλίμα που διαμορφώθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών και του οικονομικού επιτελείου τις προηγούμενες ημέρες. Το παζάρι κορυφώνεται έως το τέλος του μήνα, καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει το νέο πλαίσιο να νομοθετηθεί ώστε να ισχύσει από αρχές Αυγούστου που λήγει το υφιστάμενο.

Από τις μέχρι σήμερα συνομιλίες, πάντως, προκύπτει ότι στο μεταβατικό πρόγραμμα θα ενταχθούν όσοι μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας είχαν ενήμερο δάνειο ή σε καθυστέρηση -γεγονός που διαφοροποιεί σημαντικά αυτό το καθεστώς από το υφιστάμενο. Θυμίζεται ότι σήμερα προστατεύονται μόνο όσες κατοικίες συνδέονται με δάνεια τα οποία ήταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στις 31/12/2018. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, στους πληγέντες από την πανδημία περιλαμβάνονται περίπου 300.000-350.000 οφειλέτες.

Η πρώτη κατοικία και η επιδότηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, το ποσοστό της επιδότησης θα ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 50% της δόσης του στεγαστικού, ωστόσο, θα αποκλιμακώνεται σε τριμηνιαία βάση. Όσον αφορά στα κριτήρια υπαγωγής, οι Θεσμοί επιμένουν να διατηρηθούν όσα ισχύουν στον νόμο 4605, δηλαδή:

Αντικειμενική αξία: Να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, εκτός εάν οι οφειλές περιλαμβάνουν και επιχειρηματικά δάνεια οπότε ο πήχης πέφτει στα 175.000 ευρώ.

Εισόδημα: Έως 12.500 ευρώ για ένα άτομο, συν 8.500 ευρώ για τον/την σύζυγο και 5.000 για κάθε παιδί (έως τρία παιδιά).

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ως πότε ισχύει η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τις ειδικές κατηγορίες;

Οφειλή: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ ανά οφειλέτη εάν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο ή τα 100.000 ευρώ εάν περιλαμβάνονται και επιχειρηματικά δάνεια.

Περιουσία: Τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε αξία τα 80.000 ευρώ.

Θυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται, εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας, η συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, βάσει του οποίου οι κατοικίες των οφειλετών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους θα εξαγοράζονται από κρατικό φορέα για να εκμισθωθούν κατόπιν από τους οφειλέτες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X