Οικονομία

Ράλι στις τιμές καυσίμων: Έρχεται μηχανισμός ελάφρυνσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ράλι στις τιμές καυσίμων: Έρχεται μηχανισμός ελάφρυνσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση προκειμένου να περιοριστεί η υπέρμετρη επιβάρυνση από το κόστος των καυσίμων για τα ευάλωτα νοικοκυριά ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ανοίγει η βεντάλια των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την προσθήκη ειδικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών των καυσίμων.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα έρθουν να προστεθούν στη συνέχιση της στήριξης των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και στην «επιταγή ακρίβειας» προς τους ευάλωτους, και θα ανακοινωθούν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που μεταδίδει η Καθημερινή, η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει τη στήριξη στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν οι πάντες,

Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να γίνει πιθανώς με κάποιας μορφής επιστροφή φόρου ή με κουπόνι καυσίμων για τους εισοδηματικά αδύναμους. Η Πορτογαλία επιδοτεί τη δαπάνη για καύσιμα έως 50 λίτρα τον μήνα, με κόστος 133 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της.

Η κυβέρνηση εδώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μέτρο στήριξης των ευάλωτων επιστρέφοντας τα επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ στα καύσιμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι «τα μέτρα θα είναι συγκρατημένα και προσωρινά, στον βαθμό που θεωρούμε ότι τα αντέχουμε».

Σε επόμενο στάδιο, στο προσκήνιο θα έρθουν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση των προτάσεων της Κομισιόν της 8ης Μαρτίου, που περιλαμβάνουν «έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές του ηλεκτρισμού, όπως προσωρινά όρια τιμών».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί σημαντικά το ρεύμα και το φυσικό αέριο», προαναγγέλλοντας αύξηση του μεγέθους της στήριξης «από τη στιγμή που λειτουργούμε με ποσοστά».

Ο δεύτερος άξονας της στήριξης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που θα κοστίσει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και να επεκταθεί και στον δημόσιο, καθώς και να διατηρηθούν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και κατά το 2023, κάτι που επιφέρει πρόσθετο κόστος 2,1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

O υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη στήριξη -και σε αυτή την περίπτωση, όπως με τα ενεργειακά τιμολόγια- των αδυνάμων, δηλαδή των χαμηλών εισοδημάτων και πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πιλότος το επίδομα θέρμανσης

Όπως μεταδίδει το imerisia.gr, δεν αποκλείεται «πιλότος» για τη νέα παρέμβαση να είναι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων) να υποβάλλουν αιτήσεις σε μια αντίστοιχη πλατφόρμα.

Αυξημένη θα είναι η νέα επιδότηση-αντίμετρο στις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ, επιμένοντας εξάλλου ότι θα είναι στοχευμένη, καθώς θα αφορά τους πιο ευάλωτους.

Εξειδικεύοντας ειδικότερα την κυβερνητική γραμμή για την προστασία των εισοδημάτων -ενόψει και των σχετικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες – ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «ένα παράπλευρο όφελος» που έχει προκύψει από την αναστάτωση και την ενεργειακή κρίση, το γεγονός, δηλαδή, ότι «αυξάνονται τα έσοδα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, τα έσοδα που λαμβάνουμε από την αγορά ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Τούτου δοθέντος, συνέχισε, «όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό είναι το σωστό».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X