Οικονομία

Ρωσία: Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει το όπλο του πετρελαίου

Ρωσία: Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει το όπλο του πετρελαίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία αντιμετωπίζει το φάσμα μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση οδήγησαν το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το χρηματιστήριο της Μόσχας μένει κλειστό και τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μετατρέπονται σε «τοξικά» στην παγκόσμια σκηνή.

Τώρα έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Πώς ο Πούτιν -ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις για την προσωπική του περιουσία από τη Δύση- θα ανταποκριθεί σε αυτό που μετατρέπεται γρήγορα σε οικονομικό πόλεμο;

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αντιδράσει χρησιμοποιώντας όχι μόνο το φυσικό αέριο αλλά και το αργό πετρέλαιο ως όπλο κατά της Δύσης. «Οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία κινδυνεύουν πολύ, είτε γιατί μπορεί να γίνουν όπλο της Μόσχας είτε γιατί μπορεί να μείνουν εκτός αγοράς λόγω κυρώσεων», έγραψε σε έκθεσή της τη Δευτέρα η Louise Dickson, ανώτερη αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου στη Rystad Energy.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ήδη απέτυχε να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Εάν η Ρωσία, η Νο 2 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έκοβε την προσφορά, πιθανότατα θα εκτοξεύονταν οι τιμές του πετρελαίου στα ύψη, προκαλώντας οδυνηρό πλήγμα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η JP Morgan έχει προειδοποιήσει ότι το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση που οι εξαγωγές της Ρωσίας μειωθούν στο μισό. Αυτό θα μεταφραστεί σε αύξηση περίπου 41% από το πρόσφατο υψηλό των σχεδόν 106 δολαρίων το βαρέλι.

Αυτή η άνοδος θα αύξανε απότομα τις τιμές και στην αντλία βενζίνης. Ο εθνικός μέσος όρος των ΗΠΑ για την κανονική βενζίνη είναι ήδη 3,61 δολάρια το γαλόνι, 8 σεντς υψηλότερα σε μία εβδομάδα και 25 σεντς σε ένα μήνα, σημειώνει το CNN.

Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν πολύ λίγο ρωσικό πετρέλαιο -οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ήταν μόλις 90.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο-, αυτή εξακολουθεί να είναι μια διασυνδεδεμένη και παγκόσμια αγορά. Τα σοκ της προσφοράς σε ένα μέρος του κόσμου μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές παντού.

Δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου. Και η Δύση έχει κάνει τα πάντα για να αποσπάσει την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας από τις κυρώσεις, με την ελπίδα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην αγορά. Ο Πούτιν μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι αυτό είναι ένα όπλο που καλύτερα να μείνει χωρίς πυρκαγιά.

Πριν από λίγο καιρό, θεωρούνταν πολύ απίθανο ο Πούτιν να καταφύγει στην οπλοποίηση του πετρελαίου. Μια τέτοια στρατηγική, όμως, κινδυνεύει να εξοργίσει περαιτέρω τον υπόλοιπο κόσμο εναντίον της. Ακόμη χειρότερα, ο περιορισμός των αποστολών πετρελαίου θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία της Ρωσίας. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούσαν περίπου το 43%, κατά μέσο όρο, των ετήσιων εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης μεταξύ 2011 και 2020.

Ωστόσο, η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας κλιμακώθηκε γρήγορα, σημειώνοντας τη χειρότερη ρήξη με τη Δύση από τον Ψυχρό Πόλεμο. Και η επιθετική στάση και τα σχόλια του Πούτιν έχουν εκπλήξει τους παρατηρητές, ωθώντας ορισμένους να αμφισβητήσουν την ψυχική του σταθερότητα και εγείρουν ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσει στις τελευταίες κυρώσεις.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις από τους ολιγάρχες στους οποίους βασίζεται για υποστήριξη. Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι Mikhail Fridman και Oleg Deripaska διαχώρισαν τη θέση τους από το Κρεμλίνο τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Πούτιν δεν χρειάζεται να κλείσει τελείως τις βρύσες για να τιμωρήσει τη Δύση. Οι αγορές πετρελαίου είναι τόσο σφιχτές, που μόνο μια μέτρια μείωση των αποστολών από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X