Οικονομία

Σε κρίση η Lego – Ελεύθερη πτώση σε έσοδα και κέρδη

Σε κρίση η Lego – Ελεύθερη πτώση σε έσοδα και κέρδη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 14 ετών βιώνει η δανέζικη κατασκευάστρια παιχνιδιών, Lego, καθώς για πρώτη φορά από το 2004 οι πωλήσεις και κατ’ επέκταση τα κέρδη της βρέθηκαν πέρυσι σε «ελεύθερη πτώση».

Ο διευθύνων σύμβουλος, Niels B. Christiansen, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση για να μπει και πάλι η εταιρεία στον δρόμο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας και τόνισε πως «στη διάρκεια του 2017, τα έσοδα στις εδραιωμένες αγορές μας μειώθηκαν, κυρίως λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για την εκκαθάριση των αποθεματικών. Αυτή η πτώση επηρέασε τα λειτουργικά κέρδη».

Η εταιρεία πιθανότατα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη δοκιμασία της από τις αρχές του 2000 όταν «φλέρταρε» με την χρεοκοπία, μετά από μια ξαφνική διακοπή της περισσότερο από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης.

Οι πωλήσεις κατρακύλησαν πέρυσι κατά 8% στις 35 δισ. κορόνες Δανίας (ήτοι 5,8 δισ. δολάρια) έναντι αύξησης 6% το 2016 και αρκετά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 25% που είχε σημειωθεί το 2015.

Το κλίμα για την εταιρεία ήταν ιδιαίτερα αρνητικό στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ εμφάνισε ισχυρή διψήφια αύξηση στην αγορά της Κίνας.

Παρά τη σημαντική αποδυνάμωση οι πωλήσεις παιχνιδιών Lego ήταν το 2017 υψηλότερες από τις πωλήσεις των ανταγωνιστών, ιδιαίτερα δε των αμερικανικών Mattel και Hasbro.

Σημειώνεται πως έπειτα από μια δεκαετία αναδιαρθρώσεων το εργατικό δυναμικό της δανέζικης κατασκευάστριας είναι «ψαλιδισμένο» κατά 10%.

Στόχος της διοίκησης και των υπαλλήλων που εργάζονται για την επίτευξή του είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού παιδιών σε όλη την υφήλιο, παρότι η βιομηχανία παιχνιδιού δέχεται αφόρητες πιέσεις από την ραγδαία ανάπτυξη και απήχηση που έχουν στις μικρές ηλικίες τα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X