Οικονομία

ΣΕΚΑΠ: Στις 10 Οκτωβρίου κρίνεται το πρόστιμο

ΣΕΚΑΠ: Στις 10 Οκτωβρίου κρίνεται το πρόστιμο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να συζητηθεί η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ.

Μια προσφυγή κατά του προστίμου που της έχει επιβληθεί για τελωνειακές παραβάσεις.

Γιατί μπήκε το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.

Το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Το χρονικό

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα χρήματος» θέλει να… σκοτώσει η ΑΑΔΕ!

Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Η προσφυγή…

Η ΣΕΚΑΠ προσέφυγε τον περασμένο Απρίλιο κατά της απόφασης , η οποία όμως απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.

Η καπνοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση αναιρέσεως κατά της απόφασσης αυτής η οποία θα συζητηθεί  στις 10 Οκτωβρίου ενώπιον της Επταμελούς Συνθέσεως του Β’ Τμήματος του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι η ΣΕΚΑΠ, η οποία ανήκει στον Όμιλο Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη, έχει περάσει στον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco Inc. έναντι 1,6 δισ. δολαρίων.

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Σύμφωνα με το insider.gr, η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X