Οικονομία

Σκάνδαλο: Εθνική Τράπεζα, ΤΧΣ και κυβέρνηση ξεπουλούν την Εθνική Ασφαλιστική

Σκάνδαλο: Εθνική Τράπεζα, ΤΧΣ και κυβέρνηση ξεπουλούν την Εθνική Ασφαλιστική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορεί ευθέως ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, που ζημιώνει το Δημόσιο και τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, προχώρησε στην πώληση, παρά τις αντιρρήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του στην FM Voice τόνισε ότι «με συνοπτικές διαδικασίες, πλήρη αδιαφάνεια, παραβίαση όλων των κανόνων της διεθνούς διαγωνιστικής πρακτικής και με ένα τίμημα πολύ κάτω από την αξία της, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ευθυγραμμιζόμενο με την κυβερνητική βούληση, αποφάσισε την πώληση της  Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η πώληση της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα έγινε με τους πλέον ασύμφορους όρους για την Εθνική Τράπεζα (που ήταν η μητρική εταιρεία) και το Δημόσιο, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασαν τόσο οι εργαζόμενοι και στελέχη της εταιρείας, όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδωσε πολιτική μάχη για τη ματαίωση της εκποίησης της ελληνικής ασφαλιστικής.

Συγκεκριμένα, το αμερικάνικο fund CVC Capital Partners εξαγόρασε το 90.01% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι ονομαστικού τιμήματος 454 εκατ. ευρώ. Από το ονομαστικό αυτό τίμημα, ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα θα πάρει απευθείας μόνο τα 334 εκατ. ευρώ,  ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ θα της καταβληθούν τμηματικά και υπό την αίρεση, ότι εφόσον επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους για πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου των καταστημάτων της σε βάθος 15ετίας.

Η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι η Εθνική Ασφαλιστική, μια εταιρεία με ενεργητικό 4 δις ευρώ, με κέρδη 81 εκατ. ευρώ, και με ίδια κεφάλαια 1.08 δις ευρώ, παραχωρείται μόλις στο ένα τρίτο των ιδίων κεφαλαίων της

Εμείς, από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε τη ριζική μας αντίθεση στο προωθούμενο σχέδιο πώλησης της εταιρείας, υπογραμμίζοντας μάλιστα την κάθετη διαφωνία με τη διαδικασία που κατέληξε στην επιλογή ενός μόνο ενδιαφερόμενου, που κατέθεσε ιδιαίτερα χαμηλό προσφερόμενο τίμημα.!

Από την αρχή ταχθήκαμε κατά της πώλησης και προτείναμε την  εξεύρεση άλλης λύσης για το καλύτερο μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής. Και τέτοια λύση υπήρχε. Η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, όπως προτάθηκε από τους εργαζόμενους και αρκετά τεχνοκρατικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, των μετόχων, των ασφαλισμένων, των εργαζόμενων και των συνεργατών της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μια τέτοια λύση θα  έδινε την δυνατότητα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στην περίπτωση συμμετοχής τυχόν στρατηγικού επενδυτή.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές οικονομικό, νομικό και ηθικό σκάνδαλο, αφού παραβιάστηκαν θεμελιώδεις κανόνες που σχετίζονται με την εποπτική ανοχή, την αξιοπιστία της αγοράς, την χρηστή εταιρική διακυβέρνηση και το δημόσιο συμφέρον  και μάλιστα εντός ενός υγειονομικά και οικονομικά ιδιαίτερα «επισφαλούς» περιβάλλοντος.

Η Εθνική Ασφαλιστική, μια εταιρεία με ιστορία 130 ετών, δεν μπορεί να οδηγηθεί σε απαξίωση κι όλοι οι εργαζόμενοι, συνεργάτες και ασφαλισμένοι να περιπέσουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Αντίθετα θα διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και το Ελληνικό Δημόσιο συμφέρον, κατέληξε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X