Οικονομία

ΣτΕ: Μπλόκο στα αναδρομικά για δώρα, επιδόματα και επικουρικά

ΣτΕ: Μπλόκο στα αναδρομικά για δώρα, επιδόματα και επικουρικά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΣτΕ: Οριστικά κλείνει την πόρτα το Συμβούλιο της Επικρατείας σε συνταξιούχους που διεκδικούσαν την επιστροφή των κομμένων δώρων, επιδομάτων και επικουρικών για την περιόδο 2021-2016.

Με την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης του Α’ Τμήματος του ΣτΕ, σε απάντηση ερωτήματος που υποβλήθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, κρίθηκε ότι «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση» για τις παραπάνω διεκδικήσεις από 16.000 συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, δεν έγιναν δεκτές 16.000 αγωγές συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι υποστήριζαν ότι δικαιούνται χρήματα που στερήθηκαν λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τους συμβούλους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν προβλέπει τίποτα για την αναδρομική καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας.

Ως εκ τούτου, το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, με 7μελή σύνθεση, έξέδωσε την απ’ αριθμ. 1342/2023 πιλοτική απόφαση του, αναφέροντας ότι δεν καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος του ν. 4387/2016 τα δώρα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που είχαν καταργηθεί με το άρθρο πρώτο του ου ν. 4093/2012, και των οποίων η κατάργηση κρίθηκε αντισυνταγματική».

Για το σύνολο των αναδρομικών οριστικό τέλος στο σίριαλ αναμένεται να βάλει η κυβέρνηση, καθώς εξετάζεται η δυνατότητα να καταβληθούν σε όλους. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, πρόκειται για αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ του 11μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X