Οικονομία

Συμφωνία! Οι στόχοι της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030

Συμφωνία! Οι στόχοι της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τη Δευτέρα, 18.12.2017, σε συμφωνία για τους στόχους για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Όλα αυτά ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν το 2018 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο από την πλευρά του επιθυμεί να οριστούν πιο φιλόδοξοι στόχοι.

Οι υπουργοί συμφώνησαν στον εξής στόχο: Τουλάχιστον το 27% της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ κάθε χρόνο να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, από το 20% που είχε οριστεί ως ο στόχος για το 2020.

Τον Οκτώβριο, το ΕΚ πρότεινε να οριστεί ως στόχος ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 35%. Ακριβώς το ίδιο εισηγήθηκε και μια ομάδα μεγάλων τεχνολογικών, βιομηχανικών και ενεργειακών ομίλων την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που θα εισηγηθούν, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης στο ποσοστό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που θα χρησιμοποιείται στις μεταφορές. Αλλά και την θέσπιση ενός ορίου για τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, τα οποία κατά ακτιβιστές εγείρουν σοβαρό πρόβλημα διότι η καλλιέργεια των πρώτων υλών για την παραγωγή τους διαγωνίζεται για πολύτιμες γαίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων.

Τα κράτη μέλη προσδιόρισαν την οροφή των καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές που θα χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές στο 14% ως το 2030. Προέβλεψαν, μάλιστα, μπόνους για τη χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τρένων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X