Οικονομία

Συνεχίζει την… τρελή πορεία το Χρηματιστήριο!

Συνεχίζει την… τρελή πορεία το Χρηματιστήριο!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Ζαλάδες” προκαλούν οι διακυμάνσεις (και) σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε είδους σενάρια που κυκλοφορούν σχετικά με τις παραδοχές βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα stress test στις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,05% στις 867,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 50,26 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.215,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,01% στις 926,86 μονάδες.

Έχετε πέντε λόγους για να «αγαπήσετε» και να «μισήσετε» το Bitcoin

Η διακύμανση στον γενικό δείκτη φτάνει σχεδόν τις 13 μονάδες, με την αγορά να εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη στα σενάρια σχετικά με τις παραδοχές βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα stress test στις ελληνικές τράπεζες. Η εικόνα αυτή, ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, όπως έγραφε τις τελευταίες ημέρες το Capital.gr, καθώς τα υψηλά 3ετίας στα οποία διαπραγματεύεται η αγορά δεν προσφέρουν μεγάλη… άνεση για την απορρόφηση των κλυδωνισμών της αβεβαιότητας.

Καθοριστικός παράγοντας για το Χρηματιστήριο το stress test

Με άλλα λόγια, ο καταλύτης των stress test θα κρίνει και την πορεία της αγοράς στο επόμενο διάστημα, με τα σενάρια και τη φημολογία να αναμένεται να ενταθούν. Οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές συστήνουν προσοχή στον καταιγισμό των εκτιμήσεων που θα υπάρξουν, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δ’ 3μηνου του 2017 από τον κλάδο, δηλαδή τα στοιχεία βάσει των οποίων θα κριθεί η “υγεία” των ελληνικών τραπεζών.

Ασκήσεις… αντοχής στις ελληνικές τράπεζες! Πώς θα γίνει το stress test

Το τεστ αντοχής θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου, ώστε νωρίς μέσα στον Μάιο να έχει βγει το πόρισμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τυχόν αναγκαίες κινήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο.

Ο μήνας Φεβρουάριος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς στα μέσα του μήνα οι τράπεζες πρέπει να είναι πλήρως έτοιμες με το “λογαριασμό” του IFRS 9. Πρόκειται για το νέο λογιστικό πρότυπο που ισχύει από 1ης /1/2018 και απαιτεί από τις τράπεζες να προχωρούν στο σχηματισμό προβλέψεων στη βάση των πιθανών μελλοντικών ζημιών και όχι των ζημιών που θα πραγματοποιηθούν.

Το θετικό πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1 στην περιοχή του 17%), κάτι που δίνει άνετο περιθώριο απορρόφησης ζημιών και από επιθετικότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν περαιτέρω από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X