Οικονομία

Τα 10 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τα 10 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι συνεχής είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, συνεχίζοντας μετά τον Κωστή Χατζηδάκη την εξειδίκευση των μέτρων. «Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε αναλύοντας τα μέτρα και τους 3 άξονες πρωτοβουλιών.

Στους τρεις άξονες συγκαταλέγεται ο στόχος να κλείσουν οι ευκαιρίες φοροδιαφυγής, να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως και οι έλεγχοι που αξιοποιούν τα δεδομένα.
Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο

Τα 10 μέτρα

  • Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS που αφορά 450.000 επιχειρήσεις.:«Το θέμα είναι η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ που ήδη από το καλοκαίρι έκανε ελέγχους. Προχωρήσαμε καισ το κλείσιμο επιχειρήσεων ειδικά σε νησιά το καλοκαίρι. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να γίνει πληρωμή χωρίς απόδειξη, τόνισε ο κ. Θεχάρης.
  • Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά. Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε αλλά η διαδικασία βάσει χρονοδιαγράμματος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής προβλέπει εξάμηνο. Θα αρχίσουμε λοιπόν με σταδιακή διαδικασία και αυτό θα λύσει και το πρόβλημα του ποιος στέλνει στοιχεία στο my data, είπε ο υφυπουργός.
  • ολοκλήρωση του mydata «εφαρμογή που πρέπει να περάσει στην εποχή του απαραίτητου για τις επχιειρήσεις. Στόχος να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει έσοδα που δεν βρίσκονται στο mydata»
  • υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και από τους πόλοιπους κλάδους της λιανικής
  • υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Ο στόχος του μέτρου είναι να κάνει πιο «δύσκολη τη χρήση του μαύρου χρήματος», είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • ενεργοποίση ψηφιακού δελτίου αποστολής χωρίς τη γραφειοκρατία που το συνόδευε. Το εργο είναι σε εξέλιξη από την ΑΑΔΕ για ψηφιοποιημένη διαδικασία που θα επιτρέπει τον έλεγχο real time, είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • αύξηση προστίμου χρήσης στα 100 ευρώ για χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ
  • θεσμοθέτηση της πληρωμής προνοιακών επιδομάτων μέσω καρτών
  • αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας καυσίμων από το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης
  • Παρεμβάσεις για μακροχρόνιες μισθώσεις. Από 3 και πάνω ακίνητα ανοίγει βιβλία. ,«Στόχος να οδηγηθούν κάποιοι και προς την μακροχρόνια μίσθωση, είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός ως μέρος του τουριστικού προϊόντος».
Τα 10 «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Χ. Θεοχάρης: Ηλεκτρονικά τιμολόγια και mydata βασικό εργαλείο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X