Οικονομία

Ταφόπλακα στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες

Ταφόπλακα στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ταφόπλακα στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες από τις οποίες εμφορούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Μιράντα Ξαφά και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (για να αναφέρουμε τρεις επιφανείς του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας) έβαλε ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Διονύσης Χιόνης, που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γ. Τράγκα στoν Action 24.

Απαντώντας  στο ερώτημα που του απηύθυνε ο οικοδεσπότης αν ένας νεοφιλελεύθερος θα κληθεί να διαχειριστεί «ψίχουλα» ενώ έχει απέναντί του εκατομμύρια τεντωμένα χέρια η φιλοσοφία συγκρούεται με την πραγματικότητα είπε: «Δεν νομίζω πως γίνεται οικονομική πολιτική εφαρμοζομένων με δόγματα. Αυτοί που πήγαν να κάνουν με δόγματα πολιτική έχουν αποτύχει και γελοιοποιούνται και από την κοινή γνώμη και τις αγορές.

Η λογική της ελεύθερης οικονομίας, του περιορισμού της κρατικής ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να στηριχθεί αν η ελληνική οικονομία μπει σε μια φάση αναπτυξιακή. Οι δε μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής και να είναι κυρίαρχη ιδεολογία. Σε μια κοινωνία με ανεργία 25% και ύφεση -7 έως -10 χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό κράτος με πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις. Εν κατακλείδι τα δόγματα και οι θεολογικές προσεγγίσεις στην ελληνική οικονομία δεν έχουν χώρο».

Στο ερώτημα αν ο covid-19 είναι ο ιός της ανισότητας ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι ο Διονύσης Χιόνης είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Οποιαδήποτε κρίση όσο δε η εν λόγω που χτυπάει και την προσφορά και τη ζήτηση θα εντείνει τις ανισότητες καθώς δεν υπάρχουν τα ίδια διαθέσιμα μέσα στις επιχειρήσεις σε μεγάλα και μικρά εισοδήματα προκειμένου να μπορέσουν να αντιπαραθέσουν πολιτικές απέναντι στον ιό».

Στο ερώτημα για τους κλάδους που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές ο Διονύσης Χιόνης είπε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτήν τη στιγμή ο τουρισμός, η στέγαση και η εστίαση, η διασκέδαση και οι μεταφορές θα δεχτούν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Όλοι αυτοί οι κλάδοι  που σχετίζονται με τις υπηρεσίες διαμορφώνουν παραπάνω από το 40% τη ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας γι΄ αυτό και θα έχουμε μεγαλύτερη ύφεση. Το πρόβλημα είναι πώς θα στηριχθούν αυτοί οι κλάδοι και για πόσο διάστημα καθώς εμείς δεν κόβουμε χρήματα αλλά ζητάμε οικονομική ενίσχυση απέξω με δανεικά»

Ερωτηθείς για την καμπάνια του να μείνει ο πολίτης στο σπίτι εις μακρόν  και να αλλάξει συνήθειες όπου όλα θα γίνονται  ψηφιακά απάντησε: «Κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία για ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους να προβάλλουν το επάγγελμά τους ακόμη περισσότερο. Κάποιους τους εξυπηρετεί και κάποιους όχι. Σ’ αυτήν την αλλαγή κάποιοι προσπαθούν να τοποθετηθούν και να αποκομίσουν κέρδη. Αν διαρκέσει η εν λόγω κρίση και οι συνθήκες για καιρό θα το καταφέρουν και οι λιγότεροι να ελέγχουν περισσότερους. Ωστόσο στην οικονομία δε συμβαίνει κάτι τέτοιο από την εκλογή Τραμπ και μετά γιατί έχουν ξεκινήσει δυνάμεις του προστατευτισμού και της παγκοσμιοποίησης».

Τέλος επισήμανε ότι χρειάζεται αυτή να γίνει μια αναθεώρηση του διεθνούς οικονομικού συστήματος  και ίσως η πανδημία είναι μια ευκαιρία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X