Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ταμείο Ανάκαμψης: Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,57 δισ. ευρώ, έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή επιτροπή, επικυρώνοντας την ολοκλήρωση 28 οροσήμων που συνόδευαν την αίτηση που έκανε στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Η εκταμίευση της δεύτερη δόσης, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2023, αφού θα πρέπει να γίνουν κάποιοι τυπικοί μεν, αλλά απαραίτητοι έλεγχοι και εγκρίσεις, θα φτάσει το σύνολο των πόρων που έχει απορροφήσει η Ελλάδα από το 2021 στα 11,08 δισ., που αντιστοιχεί στο 37% των συνολικών πόρων των 30,16 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχουν προηγηθεί η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 4 δισ. τον Αύγουστο του 2021 και η πρώτη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», η δεύτερη δόση αφορά 1,72 δισ. επιδοτήσεων, εκπληρώνοντας 25 ορόσημα και στόχους, και 1,85 δισ. σε δάνεια, έχοντας εκπληρώσει τέσσερις μήνες νωρίτερα τα τρία επιπλέον ορόσημα.

Μεταρρυθμίσεις

Τα σημαντικότερα από τα ορόσημα, η υλοποίηση των οποίων φέρνει επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ, καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι σπουδαιότερες από τις οποίες αφορούν:

– Την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ και των επενδύσεων σε αυτές, ώστε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να καταστεί κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ΑΠΕ.

– Την αναζωογόνηση των λιγνιτοπαραγωγικών περιοχών.

– Την αναδιοργάνωση του σιδηροδρομικού τομέα για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου.

– Το άνοιγμα της αγοράς των δημόσιων λεωφορειακών συγκοινωνιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο φιλικού περιβαλλοντικά στόλου λεωφορείων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X