Οικονομία

Θεσσαλία: Φόβοι για μεγάλες ανατιμήσεις από τις τρομακτικές καταστροφές στον κάμπο – Θα αυξηθούν οι εισαγωγές

Θεσσαλία: Φόβοι για μεγάλες ανατιμήσεις από τις τρομακτικές καταστροφές στον κάμπο – Θα αυξηθούν οι εισαγωγές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό κίνδυνο ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά φέρνουν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την εφημερία «Τα Νέα», τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς, έχουν φανεί ήδη με ελλείψεις σε προϊόντα όπως κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας με έδρα τα Τρίκαλα, οι εγκαταστάσεις της οποίας δέχθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλους όγκους νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή της.

thessalias

Εκτός λειτουργίας πολλές επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα, μεγαλύτερες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες έχουν πλημμυρίσει και έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ στο 5ο χλμ Τρικάλων – Πύλης πλημμύρισε αναφέρει στον ΟΤ ο κος Τάκης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΤΥΡΑΣ, Όλυμπος, Ροδόπη, Δουμπιά, Κλιάφα) και γίνεται αγώνας δρόμου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Το εργοστάσιο της κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας θα παραμείνει κλειστό μία ίσως και δύο εβδομάδες σημειώνει ο επικεφαλής.

Η έλλειψη ορισμένων προϊόντων του ομίλου από τα ψυγεία σούπερ μάρκετ είναι ήδη εμφανής.

«Οι ελλείψεις στα ράφια των ψυγείων υπάρχουν γιατί δεν γίνεται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ επειδή δεν μπορούν τα φορτηγά ψυγεία να μετακινηθούν ώστε να μεταφέρουν τα έτοιμα προϊόντα από το εργοστάσιο της Λάρισας. Υπάρχει μια γενική ανωμαλία στο σύστημα logistics στην περιοχή της Θεσσαλίας» ανέφερε ο Δημήτρης Σαράντης.

Εκτός της παραγωγικής μονάδας της ΤΥΡΑΣ όπου παράγονται το σύνολο των τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας και των προϊόντων γιαούρτης, πλημμύρισε και η Βιομηχανία Γάλακτος La Farm, στο 6ο χλμ Τρικάλων- Πύλης, όπως και η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος.

Επίσης οι εγκαταστάσεις της Del Monte, μία από τις κορυφαίες, παγκοσμίως, καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής, εμπορίας και διανομής νωπών και φρεσκοκομμένων φρούτων και λαχανικών, υπέστησαν σημαντικές ζημιές, όπως και η εταιρεία επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής τροφίμων Intercomm Foods.

Επιπλέον στη Λάρισα ζημιές έπαθαν το εργοστάσιο της χαλβαδοποιiας Όλυμπος της οικογένειας Παπαγιάννη, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς η τυροκομική μονάδα της «Βασιλίτσας», στη Νέα Λεύκη, έξω από τη Λάρισα. «Όλα είναι μέσα στο νερό, 12 εκατ. ευρώ η ζημιά» ξέσπασε με δάκρυα στα μάτια ο ιδιοκτήτης της μονάδας, Απόστολος Νούσιας.

Το εργοστάσιο της Μέλισσα Κίκιζας δεν απειλήθηκε από τις πλημμύρες, αλλά υπέστησαν ζημιά γεμάτες αποθήκες με σιτάρι. Ωστόσο το θέμα της πρώτης ύλης είναι αυτό που προβληματίζει τη βιομηχανία, αφού η Θεσσαλία είναι πρώτη στην παραγωγή σιταριού.

Ζημιές έχουν υποστεί και πολλά τυροκομεία και λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής.

Πάντως σχεδόν όλες οι εταιρείες είναι ασφαλισμένες για τα κτίρια, τον εξοπλισμό, καθώς και για διαφυγόντα κέρδη για όσο διάστημα δεν θα δέχονται παραγγελίες.

Παράλληλα, οι καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη συγκομιδή των προϊόντων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, που μετρά πάνω από 800 παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις καλλιέργειες τους ελάχιστες μέρες πριν τη συγκομιδή. Αντίστοιχη εικόνα και στην την Αγιά Λάρισας. Σε δεινή θέση και οι παραγωγοί αμυγδάλου και κάστανου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε από την πρώτη να προχωρήσει σε επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών όπως τα τρόφιμα, ωστόσο η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να ανατρέψει τις αυξήσεις που ενδεχομένως προκύψουν καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X