Οικονομία

Τουρισμός: “Όλα τα λεφτά” το τρίμηνο Ιούλιος- Σεπτέμβριος!

Τουρισμός: “Όλα τα λεφτά” το τρίμηνο Ιούλιος- Σεπτέμβριος!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να είχε ξεκινήσει με επιφυλακτικότητα στο σκέλος των εσόδων από τους επιχειρηματίες του κλάδου, όμως τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, όπου περιλαμβάνεται το σημαντικό τρίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος- Σεπτέμβριος (διάστημα όπου καταγράφεται το ισχυρότερο κύμα επισκεπτών και κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα) φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά το στόχο των εισπράξεων που έχουν θέσει φορείς του Τουρισμού.

Στο εννεάμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 10,3% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016) και διαμορφώθηκαν στα 12,99 δισ. ευρώ. Η άνοδος αυτή δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11,8%, αλλά και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 3,9%, η οποία διαμορφώθηκε στα 518 ευρώ.

Όπως αναφέρουν στο capital.gr παράγοντες της αγοράς, ανεβαίνουν πλέον οι προσδοκίες το 2017 να κλείσει κοντά στα 14,5 δισ. ευρώ έσοδα. Πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν μείωση 6,4% σε σχέση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε συρρικνωθεί κατά 11,3%.

Ο Ιούνιος άλλαξε το κλίμα!

Μέχρι το Μάιο η πορεία των εισπράξεων δεν ήταν η αναμενόμενη, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι (η οποία αποτελεί την πιο κρίσιμη παράμετρο για την εξέλιξη των εσόδων) να μην δείχνει σημάδια βελτίωσης σε σύγκριση με τη προηγούμενη χρονιά. Εντούτοις από τον Ιούνιο και μετά το κλίμα άλλαξε αισθητά και οι εισπράξεις ακολούθησαν τη σημαντική άνοδο που κατέγραφε ο αριθμός των ξένων τουριστών.

Τα περισσότερα έσοδα προέρχονται για ακόμη μια φορά από τις βασικές για τον ελληνικό Τουρισμό αγορές, με “πρωταθλήτρια” τη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 25,7% και διαμορφώθηκαν στα 2,075 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα τα συνολικά έσοδα από τους Άγγλους τουρίστες έφτασαν τα 1,89 δισ. (αύξηση 15,8%), ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 18% και διαμορφώθηκαν στα 923 εκατ. ευρώ. Χαμηλές στον αντίποδα ήταν οι εισπράξεις από την άλλοτε πολλά υποσχόμενη ρωσική αγορά, που ανήλθαν μόλις σε 385 εκατ. ευρώ.

Προς νέα ρεκόρ

Η χρονιά κλείνει με ικανοποίηση από τους επιχειρηματίες του χώρου, καθώς αφενός ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε, αλλά και η τουριστική περίοδος διευρύνεται σε σύγκριση με το παρελθόν. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, οι αφίξεις ξένων τουριστών θα ξεπεράσουν τα 28,5 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς και πληροφορίες που έρχονται από τους tour operators του εξωτερικού δείχνουν πως η δυναμική που εμφανίζει ο Τουρισμός θα συνεχιστεί, λόγω και της διεύρυνσης των πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες με τη συνεχή προσθήκη νέων προορισμών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως για ακόμη μια φορά ο Τουρισμός οδεύει προς νέο ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών, φορείς του χώρου επαναλαμβάνουν τις αρνητικές προϋποθέσεις για την τουριστική ζήτηση που δημιουργούν αφενός η επιβολή του φόρου διανυκτέρευσης από τον Ιανουάριο στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα, αφετέρου το τρίτο κύμα κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X