Οικονομία

Τουρκία: Εκτίμηση σοκ της UniCredit για πληθωρισμό πάνω από το 50%!

Τουρκία: Εκτίμηση σοκ της UniCredit για πληθωρισμό πάνω από το 50%!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα… μαύρα μαντάτα για την Τουρκία αναλύονται στην έκθεση της UniCredit για τις προοπτικές του 2022. Ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, η τουρκική λίρα θα συνεχίσει την κατρακύλα της και το μέλλον της τουρκικής οικονομίας προμηνύεται ζοφερό.

Η υπερβολική υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα “σφιχτές” οικονομικές συνθήκες και να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Τουρκίας προβλέπει η UniCredit, που εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί πάνω από το 50% και θα παραμένει εκεί για όλο το 2022!

Σύμφωνα με την έκθεση της UniCredit, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) μείωσε το επιτόκιο κατά 5% από τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα μπορούσε να το μειώσει περαιτέρω λόγω της πολιτικής πίεσης. Η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος και εισήγαγε ένα νέο σύστημα καταθέσεων που αντισταθμίζει τις καταθέσεις σε τουρκική λίρα έναντι της υποτίμησης του νομίσματος, ώστε να περιορίσει τη ζήτηση συναλλάγματος από τους πολίτες.

Η UniCredit πιστεύει ότι πρόσθετα μέτρα για την υπεράσπιση του νομίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της ρευστότητας της λίρας στην offshore αγορά, για να αποθαρρύνουν τις θέσεις short στο νόμισμα και περιορισμούς στη μετατροπή της λίρας σε ξένο νόμισμα.

Επιπλέον, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ενδέχεται να είναι ήδη πολύ “σφιχτές”, σε αντίθεση με την πρόθεση της κυβέρνησης, λόγω της αύξησης των ασφαλίστρων κινδύνου της χώρας και των επιτοκίων της αγοράς. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει “ηθική πειθαρχία” για να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες δανείζουν, αλλά οι ιδιωτικές τράπεζες μπορεί να αποδειχθούν πιο απρόθυμες να χορηγήσουν δάνεια.

Η UniCredit εκτιμά ότι η CBRT θα επιστρέψει σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και δεσμευτεί στην εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών, διατηρώντας ένα θετικό πραγματικό επιτόκιο.

Όπως προσθέτει η ιταλική επενδυτική τράπεζα, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι αυξημένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αναγκάσει τα νοικοκυριά να εφοδιασθούν εμπροσθοβαρώς την κατανάλωσή τους. Αυτή η στάση μπορεί να υποστήριξε την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το δ’ τρίμηνο του 2021, όπως υποδηλώνει η αυξημένη δαπάνη για πιστωτικές κάρτες.

Η αύξηση κατά 50% του καθαρού κατώτατου μισθού (που θα μπορούσε να συνεπάγεται παρόμοια αύξηση των μισθών σε ολόκληρη την οικονομία) θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή την τάση να συνεχιστεί το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τους ρυθμούς αποταμίευσης λόγω των πολύ αρνητικών πραγματικών αποδόσεων και να ξοδέψουν περισσότερα σε διαρκή αγαθά και ακίνητη περιουσία.

Ωστόσο, όπως τονίζει η UniCredit, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να εξαλείψει την αύξηση των πραγματικών μισθών στο μέλλον, οδηγώντας σε απώλεια του μομέντουμ κατανάλωσης.

«Θηλιά» ο πληθωρισμός

Με βάση της προβλέψεις της UniCredit, ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, και πιθανώς να ξεπεράσει το 50% το β’ τρίμηνο του 2022 και να κυμαίνεται πάνω από αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Οι επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα είναι ο κύριος μοχλός της ανόδου, ενώ και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμβάλει επίσης. Οι αρχές θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν μέρος της πίεσης των τιμών μειώνοντας τους φόρους σε πολλά είδη κατανάλωσης, εκτός από την προσπάθεια επιβολής απόλυτων ελέγχων στις τιμές.

Ενώ η χαλάρωση των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και των μεταφορών και τα αποτελέσματα βάσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πτώση του ετήσιου πληθωρισμού από το Νοέμβριο του 2022 και μετά, ενδέχεται να παραμείνει πάνω από το 25% μέχρι το β’ εξάμηνο του 2023, όταν η πιθανή ανατίμηση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να υποστηρίξει τον αποπληθωρισμό.

Πιο χαμηλά η τουρκική λίρα

Η UniCredit, ταυτόχρονα, δεν βλέπει τέλος στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος. Οι αρχές ελπίζουν ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιορίσει τις πιέσεις, ωστόσο η διολίσθηση της λίρας θα συνεχιστεί, όπως επισημαίνει.

Οι αρχές φαίνεται να συμφωνούν με την άποψη ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και ταχεία υποτίμηση της λίρας θα ωθήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε βιώσιμο πλεόνασμα, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη της τοπικής ζήτησης συναλλάγματος και ως εκ τούτου θα περιορίσει τις πιέσεις στο νόμισμα. Ωστόσο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετατράπηκε σε έλλειμμα το Νοέμβριο και ενδέχεται να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπως σημειώνει η ιταλική τράπεζα.

Η CBRT παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας 7,3 δισ. δολάρια σε άμεσες παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο, αν και η πτώση των καθαρών αποθεματικών (εξαιρουμένων των swaps) υποδήλωνε σωρευτική μείωση 19 δισ. δολ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UniCredit. Το νέο σύστημα καταθέσεων που εφαρμόστηκε μπορεί να έχει συμβάλλει στον περιορισμό της πρόσθετης ζήτησης συναλλάγματος από τους πολίτες.

Ωστόσο, είναι απίθανο να αρκεί η σταθεροποίηση της πίεσης υποτίμησης από μόνη της, καθώς οι καταθέτες στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα έχουν βαθιές αρνητικές αποδόσεις, εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού, εάν σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία, και θα μπορούσαν να στραφούν σε εναλλακτικά assets.

Επομένως, η UniCredit αναμένει ότι η ισοτιμία δολαρίου-τουρκικής λίρας θα κινηθεί στο 18,0 το 2022, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών το β’ εξάμηνο του 2022 θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η διολίσθηση της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις προκαλέσει τη διάλυση του συνασπισμού, όπως επισημαίνει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X