Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Τρέχει να… προλάβει το «τρένο» της εξυγίανσης

Τράπεζα Πειραιώς: Τρέχει να… προλάβει το «τρένο» της εξυγίανσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με τις διπλάσιες τιτλοποιήσεις από αυτές που είχε αρχικά εξαγγείλει υποδέχεται τον «Ηρακλή» η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αποκάλυψε σε ενημέρωση των αναλυτών εχθές, Δευτέρα, ο CEO Χρήστος Μεγάλου.

Η Τράπεζα Πειραιώς και οι στόχοι

Μετά τους φιλόδοξους στόχους που έθεσαν Eurobank και Alpha Bank, για μείωση του δείκτη NPEs στο 15% για το 2020 και στο 20% για το 2022, αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα μπορούσε να μείνει στον στόχο των τιτλοποιήσεων 2-3 δισ. ευρώ για φέτος. Έτσι, υπερδιπλασίασε τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις για το 2020 με στόχο το 2022 να έχει μειώσει τον δείκτη NPEs στο 15% από 52% που είναι σήμερα μέσω δύο συναλλαγών, του «Vega» ύψους 5 δισ. ευρώ (εμπορικά ακίνητα και κατοικίες) και του «Phoenix», ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, μετά τη δρομολόγηση της συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια και τα σχέδια επιτάχυνσης της εξυγίανσης των ισολογισμών των υπολοίπων τραπεζών, και η Εθνική Τράπεζα αναγκάστηκε να επισπεύσει το πρόγραμμά της, ανακοινώνοντας πριν από μερικές εβδομάδες την αύξηση των τιτλοποιήσεων στα 6 δισ. ευρώ φέτος.

«Έχουμε δυνατότητα και για μεγαλύτερη έκδοση» λένε στην Τράπεζα Πειραιώς

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς, είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί το φιλόδοξο σχέδιο της Διοίκησης που φέρνει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 30% στο τέλος του έτους. Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, αμέσως μετά την έκδοση της Alpha Bank -που δρομολογείται τις επόμενες ημέρες- η Πειραιώς ετοιμάζεται να βγει στις αγορές έναν χρόνο περίπου μετά την πρώτη ομολογιακή έκδοση από ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια.

Μαρινάκης: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την Forthnet!

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι αναλόγως της απόδοσης που θα πετύχει η Alpha Bank, η Πειραιώς θα διαμορφώσει το ύψος του ομολόγου Tier 2 που θα εκδώσει ενδεχομένως και άνω των 500 εκατ. ευρώ που θεωρείται ένα ασφαλές επίπεδο εκκίνησης. «Έχουμε δυνατότητα και για μεγαλύτερη έκδοση», αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές της τράπεζας. Ιδίως μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Fitch και την επιτυχημένη έκδοση 15ετούς κρατικού ομολόγου το προηγούμενο διάστημα, η αγορά δείχνει να έχει «στρώσει» το χαλί για την Πειραιώς που χρειάζεται χρηματοδότηση για τα σχέδιά της.

Αυτό σημαίνει ότι το βλέμμα της Διοίκησης είναι στραμμένο, πλέον, στην Alpha Bank και τον γύρο επαφών που έχει προγραμματίσει ο CEO Βασίλης Ψάλτης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις επόμενες ημέρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X