Οικονομία

«Τρέχουν» τις οφειλές του Δημοσίου – Η στήριξη του ESM

«Τρέχουν» τις οφειλές του Δημοσίου – Η στήριξη του ESM
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις πως ο ρυθμός με τον οποίο θα εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο τρίμηνο δίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Οι οφειλές του Δημοσίου και οι… αριθμοί

Καλούμενα να σχολιάσουν το ότι τον Ιούλιο ο όγκος  των χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες παρέμεινε αμετάβλητος στα 2,7 δισ. ευρώ, τα εν λόγω στελέχη ανέφεραν πως αυτή η εικόνα έχει ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται από τον Αύγουστο.

Τον Ιούλιο τα χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,93 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως με βάση το τρίτο Μνημόνιο η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών θα ολοκληρωνόταν έως το τέλος του 2016. Στη συνέχεια, με βάση τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, μετατέθηκε για τον Ιούνιο του 2017 και κατόπιν για το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου 2018. Ούτε όμως αυτή η δέσμευση υλοποιήθηκε.

Όπως εξήγησαν οι ίδια πηγές, η κυβέρνηση άντλησε στα μέσα Αυγούστου από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου τα 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στη Βουλή μέσω ΑΣΕΠ

Η σχετική συμφωνία που έχει γίνει με τον ESM προβλέπει πως έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των 900 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, ήτοι 720 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το insider.gr, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X