Διεθνή

Τρομάζει τα χρηματιστήρια η… ρωσική αρκούδα! Στο «χείλος του γκρεμού» οι αγορές

Τρομάζει τα χρηματιστήρια η… ρωσική αρκούδα! Στο «χείλος του γκρεμού» οι αγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται, τα ομόλογα ενισχύονται προσελκύοντας κεφάλαια, στις αγορές ενέργειας σημειώνονται κλυδωνισμοί, δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξανεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιά θα είναι η συνέχεια, κι αν η σημερινή εικόνα αποτελεί προοίμιο καταστροφής, ή μιά καλή ευκαιρίας για hedge funds  και επιθετικούς κερδοσκόπους.

Η δραματική εικόνα στις αγορές

Κατακόκκινο ταμπλό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν σήμερα με απώλειες έως 2,75% και σταδιακά ανακάμπτουν, καθώς περνάει το πρώτο “σοκ” και επικρατούν ψυχραιμότερες εκτιμήσεις. Σε 1% περιορίζονται αυτή την ώρα οι απώλειες στη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX “βούτηξε” στο άνοιγμα  στο -2,75%. Αντίστοιχη κίνηση σε Λονδίνο και Παρίσι. Στην Αθήνα ο ΓΔ ξεκίνησε με -2,13% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 1,20%.

Ομως στο ρωσικό χρηματιστήριο διαμορφώνεται εικόνα καταστροφής: Ο βασικός δείκτης RTSI βυθίζεται στο -7,10%, αντανακλώντας τις ανησυχίες όχι μόνον για την πιθανολογούμενη πολεμική σύρραξη, αλλά και για τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων που θα επιβάλει η Δύση.

Θετική εικόνα στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, όπου μετακινούνται επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφάλεια.Κατά 2 με 3 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών, ελληνικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου. Κατά3,3% ανεβαίνει η τιμή του Brent (στα 93 δολάρια το βαρέλι), άλμα +4,7% σημειώνει η τιμή του αμερικανικού Crude. Υποχωρεί περιέργως η τιμή του φυσικού αερίου (-2,8% στα 71,2 ευρώ ανά Mwh).

Ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη στο ΧΑ

Μετά τις πρώτες υπερβολικές αντιδράσεις η κατάσταση στα χρηματιστήρια φαίνεται να εξομαλύνεται και η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά. Ομως οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί και η πτώση μπορεί να συνεχιστεί με αργούς ρυθμούς – χωρίς να αποκλείεται και ξαφνική επιδείνωση αν υπάρξουν πληροφορίες για για σύρραξη στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Στο ΧΑ οι απώλειες περιορίζονται σταδιακά. Ο Γενικός Δείκτης που ξεκίνησε από τις 929,08 μονάδες με -2,13%, έχει ανακάμψει στις 937,8 και οι απώλειες του περιορίζονται σε 1,20%. Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα να παραμείνει πάνω από τις 932 μονάδες, ώστε να μην αλλάξει η μεσοβραχυχρόνια τάση.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,15% στις 2.292,7 μονάδες. Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες σημειώνει και ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε αρχικά στο -2,97% και τώρα έχει ανακάμψει σε -0,75%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Τρ. Ελλάδος -1,8%, Πειραιώς -1,4%, Attica -1,2%, Εθνική -0,8%, Alpha και Eurobank  -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Coca-Cola (-3,7%), που έχει μεγάλη έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ακολουθούν Ελλάκτωρ και ΕλβάλΧαλκόρ -1,8%, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Τιτάν, Lamda και Quest -1,5%, Aegean -1%. Με θετικό πρόσημο οριακά τα ΕΛΠΕ και τα Jumbo (+0,2%).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X