Οικονομία

Βουλή: Αυξάνεται το όριο ηλικίας απασχόλησης στα 74 έτη

Βουλή: Αυξάνεται το όριο ηλικίας απασχόλησης στα 74 έτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βουλή: Αυξάνεται το όριο ηλικίας απασχόλησης στα 74 έτη! Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, «πέρασε» η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής το κατάπτυστο άρθρο 61 ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια!
Το έκτρωμα αυτό, για το οποίο το ΚΚΕ έχει σημάνει συναγερμό σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών», ενώ οι υπόλοιποι («Νίκη», «Ελλ. Λύση») καταψήφισαν.

Ταυτόχρονα, από κοινού όλα τα αστικά κόμματα, ακόμα και αυτά που εμφανίστηκαν να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, δεν «έβγαλαν άχνα», δεν είπαν ούτε λέξη για το άρθρο αυτό, κάνοντας πλάτες ανοιχτά στην κυβέρνηση και στη στρατηγική ΕΕ – κεφαλαίου για την «ενεργό γήρανση», τη δουλειά δηλαδή μέχρι τον τάφο.

Με βάσει αυτή την αλλαγή όποιος δεν μπορεί να έχει σύνταξη, θα μπορεί να εντάσσεται στα προγράμματα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Αυτή η διάταξη νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που έχει εισαχθεί στη Βουλή, κάνει τη συγκεκριμένη προσθήκη, με την επισήμανση ότι με τον τρόπο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο, ώστε να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη.

Στη διάταξη επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία θα γίνονται οι απαραίτητες αποσαφηνίσεις της εν λόγω παρέμβασης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική.

Θα πρέπει δηλαδή να τονίζονται δύο σημεία:

Το πρώτο είναι ότι εφεξής θα επιτρέπεται η ένταξη ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ηλικίας 55 – 67 ετών, για την απασχόλησή τους στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα όμως, θα μπορούν να καθορίζονται οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα παρέχεται το ίδιο δικαίωμα και σε ανέργους ηλικίας άνω των 67 ετών και έως 74 ετών.

Προϋπόθεση είναι οι εν λόγω άνεργοι να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο και να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τη συμμετοχή τους σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης του Οργανισμού.

Πάντως, η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΟΜΕ), που με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «εργασία έως τα 74 έτη που φέρνει η Κυβέρνηση από την πίσω πόρτα».

Χαρακτηρίζεται «ύπουλη» και «απαράδεκτη μεθόδευση» η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ζητείται να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη, καθώς εκτιμάται ότι σε διαφορετική περίπτωση παρατείνεται ο εργάσιμος βίος πέρα από τα φυσικά όρια των εργαζομένων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X