Διεθνή

Γερμανικές εκλογές σήμερα – Ψηφίζουν 61,5 εκατομμύρια πολίτες, 84 εκατ.ευρώ το κόστος

Γερμανικές εκλογές σήμερα – Ψηφίζουν 61,5 εκατομμύρια πολίτες, 84 εκατ.ευρώ το κόστος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες η Γερμανία. Οι Γερμανοί ψηφίζουν σήμερα για τη νέα κυβέρνησή τους, δεν ενδιαφέρει μόνο τους ίδιους, αλλά και τους άλλους λαούς της Ευρώπης και κυρίως τους Έλληνες.

Από το 2010, χρονιά που άρχισαν τα μνημόνια και η σκληρή λιτότητα για τη χώρα μας, οι γερμανικές εκλογές έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα, καθώς οι βασικές αποφάσεις για την οικονομία της λαμβάνονται στο Βερολίνο .

Φαβορί η Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο στις γερμανικές εκλογές σήμερα Κυριακή, μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι αναποφάσιστοι, που ο αριθμός τους ξεπερνά το 40%των ψηφοφόρων .

Οπότε τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς θέλουν να τους πείσουν μέχρι την στιγμή που θα μπουν στα εκλογικά κέντρα.

Ακόμη και το Σάββατο, μια ημέρα πριν από τις εκλογές, πραγματοποιούνταν σε ολόκληρη τη Γερμανία προεκλογικές εκδηλώσεις.

Πιο πιστή ομάδα ψηφοφόρων είναι οι πιστοί χριστιανοί. Εξαιρετικά ανεβασμένα ποσοστά ψήφων προέρχονται από άτομα άνω των 60 ετών. Οι πλειονότητα των ψηφοφόρων των CDU και CSU είναι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επίπεδο εκπαίδευσης των ψηφοφόρων τους είναι κατά πλειοψηφία μεσαίο και κατώτερο, ενώ το ποσοστό των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης ανάμεσά τους είναι κάτω του μέσου όρου.

Οι ψηφοφόροι του SPD είναι κατά κανόνα εργάτες στη βιομηχανία που πρόσκεινται σε συνδικάτα. Το κόμμα ψηφίζουν όμως ολοένα και περισσότερο πολίτες με βλέψεις κοινωνικής ανέλιξης από τις μεσαίες τάξεις. Τα κομματικά προπύργια του SPD βρίσκονται στις πυκνοκατοικημένες βιομηχανικές περιοχές της Γερμανίας.

  • Ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων
  • Μία για τη μονοεδρική της περιοχής του και μία για την περιφέρειά του
  • Ένα κόμμα για να λάβει το εισιτήριο εισόδου στην Bundestag πρέπει να περάσει το 5%
  • Ο αριθμός των βουλευτών της γερμανικής βουλής είναι κατ’ ελάχιστον 598
  • Η νυν γερμανική Βουλή μετρά συνολικά 630 βουλευτές
  • Τη μεγαλύτερη ομάδα των μεταναστών αποτελούν οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες που υπολογίζονται στις 720.000, ένας φαινομενικά μεγάλος αριθμός που αντιστοιχεί ωστόσο μόλις στο 1,2% του εκλογικού σώματος
  • Οι Ελλήνες που ζουν στη Γερμανία και έχουν τη γερμανική υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίσουν είναι μόλις  0,01% του συνόλου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X