Διεθνή

Αεροπορικές επιδρομές κοντά σε τουρκική στρατιωτική θέση στη βορειοδυτική Συρία

Αεροπορικές επιδρομές κοντά σε τουρκική στρατιωτική θέση στη βορειοδυτική Συρία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν σήμερα, κοντά σε τουρκική στρατιωτική θέση στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε το Reuters.

Η ομάδα διάσωσης της Συριακής Πολιτικής Άμυνας της αντιπολίτευσης, γνωστή και ως White Helmets, δήλωσε ότι οι τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις στοχεύαν το χωριό της Μπασκάλα και τα κοντινά μέρη αυτής.

Τρεις άνθρωποι πέθαναν στη Bsakla και ο τέταρτος, ένας άνδρας, σε ένα άλλο χωριό κοντά, Maaret Harmeh, ανέφεραν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που έχει έδρα την Μεγάλη Βρετανία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι μια γυναίκα και το παιδί της ήταν μεταξύ τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο χωριό Bsakla.

Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον αριθμό των θανάτων από τις αεροπορικές επιθέσεις της Δευτέρας.

Οι επιδρομές ήρθαν καθώς οι δυνάμεις της Συρίας, υποστηριζόμενες από ρωσικά αεροπλάνα, συνέχισαν να πραγματοποιούν επίθεση στην επαρχία Idlib, η οποία συνορεύει με την  Τουρκία .

Από τα τέλη Απριλίου, η Συρία και η  Ρωσία έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμους της Idlib , με περισσότερους από 500 πολίτες να σκοτώνονται στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα συριακά στρατεύματα πρόσφατα κατέλαβαν περιοχές που βρίσκονταν στα χέρια των επαναστατών στην επαρχία Hama, καθώς και στην πόλη Χαν Σέικουν στην Idlib. Ενώ πιέζουν και προς τα βόρεια, προς την πόλη Maaret al Numan.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δήλωσε ότι τα στρατεύματα χτυπούν μαχητικές θέσεις στην πόλη και σε αρκετά κοντινά χωριά. Είπε επίσης ότι οι μαχητές έστειλαν πυραύλους σε κυβερνητικά χωριά, προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Η συριακή κυβέρνηση μάχεται να αναλάβει τον έλεγχο της στρατηγικής οδού, τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη Δαμασκό με τη βόρεια πόλη του Χαλεπίου, κίνηση που θα της επιτρέψει να συνδέσει τις πόλεις υπό τον έλεγχό της και να ενισχύσει το εμπόριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει συναντήσει με τον Τούρκο ομόλογό του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Idlib.

Η Τουρκία είναι ένας φανατικός αντίπαλος του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και υποστηρίζει ορισμένους από τους επαναστάτες στη βορειοδυτική Συρία, ενώ έχει επίσης αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή Idlib βάσει συμφωνιών με τη Μόσχα.

Η Άγκυρα πέτυχε πέρυσι την συμφωνία με τη Μόσχα για να προστατεύσει την επαρχία Idlib από πιθανή κυβερνητική επίθεση και συμφώνησε να αφοπλίσει τους αντάρτες στην πόλη, που θεωρούνται «τρομοκράτες» από τη Ρωσία.

Επίσης, σύμφωνα με τη συμφωνία, δημιουργήθηκαν τουρκικά παρατηρητήρια και θέσεις γύρω από την επαρχία για την πρόληψη των εχθροπραξιών.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν την Παρασκευή ότι οι επιθέσεις του συριακού στρατού στα βορειοδυτικά προκαλούν ανθρωπιστική κρίση και απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ανέφερε η τουρκική Προεδρία.

Το Κρεμλίνο με την σειρά του δήλωνε τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν γνώριζε τις ανησυχίες του Ερντογάν, αλλά ανησυχούσε εξίσου και για τις επιθέσεις μαχητών στη Συρία που έπρεπε να αποφευχθούν.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τότε που άρχισε η επίθεση στο Idlib.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Φωτιά στους Δελφούς: Απειλείται ο Εθνικός Δρυμός στον Παρνασσό!

Εκδιδόμενη βγήκε στον φωταγωγό για να αποφύγει την Αστυνομία

Άννα Βίσση: Παρατήρηση στην τραγουδίστρια επειδή κρατούσε την ελληνική σημαία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X