Fragilemag

“Ανήθικη” τέχνη (;) 5 καλλιτέχνες που παίζουν με τις αντοχές της ηθικής

“Ανήθικη” τέχνη (;) 5 καλλιτέχνες που παίζουν με τις αντοχές της ηθικής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι καλλιτέχνες που παίζουν με τις αντοχές της ηθικής. Η δουλειά τους είναι υποκειμενική. Σπρώχνει το διάλογο γύρω από το σεμνό – άσεμνο υπέρ του δεύτερου. Στην τέχνη χρειαζόμαστε τα πάντα. Αντιλαμβανόμαστε πως χωρίς το ανήθικο η ηθική δεν θα είχε καμία αξία. Πως χωρίς το άσεμνο η σεμνότητα θα ήταν τίποτα. Η γη δεν θα πεθάνει από την εικαστική προσβολή. Πιο πιθανό είναι να πεθάνει από την ανθρώπινη υποκρισία. Οι παρακάτω καλλιτέχνες θέλουν να σοκάρουν σε δημόσια θέα. Πριν πάνε στην κόλαση είναι σαν να σε ρωτούν: Χωρίς την κόλαση ο παράδεισος θα είχε αξία;

Jake και Dinos Chapman

Σοκάρουν, ορίζουν το γκροτέσκο, είναι προσβλητικοί. Οι Βρετανοί καλλιτέχνες έχουν μάθει να ακούν μόνο αφορισμούς για την δουλειά τους. Οι ίδιοι λένε πως οι κατήγοροί τους δεν έκαναν καμία προσπάθεια να δουν τον πυρήνα της καλλιτεχνικής σκέψης των έργων τους. Θεωρούν πως αρκούνται να στέκονται στην επιφάνεια. Τα αδέλφια Chapman εμφανίστηκαν το 1991. Παράγουν τέχνη που προκαλεί σκόπιμα σοκ κυρίως στους ανυποψίαστους, που θα την τρακάρουν. Αμφισβητούν την κοινωνία. Τα βασανιστήρια, ο πόλεμος, η φρίκη του ναζισμού τούς εμπνέουν. Εννοείται, τα μίντια δεν τους αντιστέκονται. Άλλωστε έχουν μάθει να πλασάρουν το αίμα, τον πόνο, τη φρίκη στο κοινό με μοναδική μαεστρία. Το 2003 αγόρασαν το σετ εκτυπώσεων του Φρανθίσκο Γκόγια “Disasters Of War” η δουλειά τους πάνω τους το λες και οπτικό ρεμίξ που σοκάρει.

Damien Hirst

Ο Βρετανός εικαστικός και έμπορος τέχνης το έχει με το σοκ. Πάνω του κάνει καριέρα. Δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Ο Hirst εφιστά την προσοχή στην ευθραυστότητα της ζωής και στην εγγύτητα της θνησιμότητας για όλα τα έμβια όντα. Καταδεικνύει επίσης, εντελώς αμφιλεγόμενα, τον κύκλο της φύσης με «ζωντανά γλυπτά» όπως το «A Thousand Years». Εκεί όπου οι μύγες εκκολάπτονται από σκουλήκια και τρέφονται με τα κεφάλια αγελάδων. Σοκαριστικός μέχρι τα μπούνια, ο Hirst είναι ένας από τους πλουσιότερους καλλιτέχνες στη Βρετανία.

David Černý

Ο Τσέχος γλύπτης, David Černý, προσέλκυσε αρχικά την προσοχή του κοινού όταν συνελήφθη το 1991, Γιατί; Είχε ζωγραφίσει ένα σοβιετικό τανκ ροζ. Το όχημα ήταν ενθύμιο πολέμου που είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμο σημείο της Πράγας. Βλέπει την πρωτεύουσα της πατρίδας του σαν μια ανοιχτή γκαλερί έκθεσης της επιθετικής του τέχνης. Τα γλυπτά του Černý είναι προκλητικά. Όμως προκαλώντας, αυτός ο καλλιτέχνης βρίσκει ουσία στην τέχνη. Το έργο του Gesture (2003) ήταν ένα κόκκινο χέρι με ανυψωμένο το μεσαίο δάχτυλο. Στο έργο του “Shark” (2005) βλέπουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν να είναι δεμένος, σαν πνιγμένος, σε μια δεξαμενή που περιέχει πράσινο διάφανο υγρό φορμαλδεΰδη.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X