Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα – Σε 11 δόσεις η εξόφληση

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα – Σε 11 δόσεις η εξόφληση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Τις επόμενες εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου, θα ξεκινήσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έκλεισε στις 9 Μαρτίου την πλατφόρμα του Ε9 μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούσαν να διορθώνουν λάθη και παραλείψεις που αυξάνουν το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Πληρωμή σε 11 δόσεις – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 10%

Η σημαντική αλλαγή που υπάρχει στα φετινά εκκαθαριστικά είναι ότι ο φόρος θα μπορεί να πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Για τις ασφαλισμένες κατοικίες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα είναι μειωμένα έως και 10%, με το μέτρο να αφορά περίπου 305.000 ασφαλισμένες κατοικίες. Για τους φορολογούμενους η διαδικασία μείωσης ΕΝΦΙΑ έκλεισε και η σκυτάλη έχει περάσει τώρα στις ασφαλιστικές, οι οποίες θα επικυρώσουν τα στοιχεία αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 όσοι:

  1. Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.
  2. Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.
  3. Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.
  4. Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%. Τις σχετικές εκπτώσεις έχασαν περίπου 220.000 νοικοκυριά την τελευταία πενταετία.
  5.  Μεαβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφα, λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, θα πληρώσουν:

  1. Εκείνοι των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ήταν μικρότερη το 2023, σε σχέση με εκείνη του 2022, λόγω πώλησης ή γενικά μεταβίβασης ακινήτου.
  2. Όσοι ασφάλισαν το ακίνητό της, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα, θα έχουν έκπτωση 10%. Ωστόσο η έκπτωση ισχύει μόνο για όσους ασφάλισαν το 2023, το ακίνητό τους και για τις τρεις φυσικές καταστροφές. Ακόμη και διαμερίσματα που βρίσκονται στο 5ο όροφο, θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους και για πλημμύρα(!), διαφορετικά κόβονται.
  3. Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.
  4. Όσοι διόρθωσαν την εικόνα του Ε9 που είχαν υποβάλει στην ΑΑΔΕ και με τις αλλαγές, η αξία της ακίνητης περιουσίας προέκυψε μικρότερη από εκείνη που είχαν το 2022.
  5. Όσων αυξήθηκαν τα προστατευόμενα μέλη και έχουν παράλληλα, χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Πότε ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για το Ε9 – Τα λάθη που «φουσκώνουν’ τον ΕΝΦΙΑ

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων που ήδη θα έχει εκδοθεί.

Εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην περιουσιακή του εικόνα οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν τον συνολικό φόρο.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X