Επιλογές

Η «εκδίκηση» του Μητσοτάκη

Η «εκδίκηση» του Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλα πιθανότατα να ξεκίνησαν από την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και την εποχή που ο σύζυγος της Νίκης Κεραμέως, Δημήτρης Λουκάς υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η «εκδίκηση» του Μητσοτάκη

Να σημειώσουμε, ότι ο σύζυγος της υπουργού της ΝΔ, αποχώρησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού όταν με σχετική τροπολογία από την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, απαγορεύθηκε η συμμετοχή συζύγων ή συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού πολιτικών προσώπων σε αυτή.

Φυσικό ήταν και ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στη συγκεκριμένη θέση να είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την ΝΔ, γιατί είχε αναλάβει στο παρελθόν υπεύθυνη του πρωθυπουργικού νομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, δήλωνε τότε ο Μητσοτάκης.

Να αναφέρουμε ότι από τις 10 Ιουλίου του 2017 ήταν άμισθη προϊσταμένη του νομικού γραφείου, ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή Πρωθυπουργός.

Ενώ ακολούθησε στις 3 Ιανουαρίου 2019 η επιλογή της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σχετική εικόνα

Δημήτρης Λουκάς

Με νόμο διώχνει τη Βασιλική Θάνου ο Μητσοτάκη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 101 που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη βουλή, καθιερώνονται αναδρομικά νέοι «κανόνες» για το ασυμβίβαστο.

Δυστυχώς ο Μητσοτάκης με το νέο αυτό νόμο αποδεικνύει τις διαθέσεις του, αφού ανοίγει ο δρόμος για την εκδίωξη της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και όχι μόνο γιατί είχε διατελέσει άμισθη σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα αλλά και γιατί εκδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας τον σύζυγο της Νίκης Κεραμέως.

Ειδικότερα, στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.

Η συγκεκριμένη διάταξη ακόμη, έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ στην ουσία, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα, πως σημαίνει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.

Επομένως μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη θέση τους. Παρά το γεγονός πως η θητεία στο αξίωμα είναι πενταετής.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη οπότε στη συνέχεια με κανονιστική πράξη θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση της κυρίας Θάνου.

Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει ότι, αν κέρδιζε στις εκλογές θα απομάκρυνε την κυρία Θάνου από αυτή τη θέση, πράγμα που επιχειρεί να πράξει άμεσα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ασυμβίβαστα που εισάγονται με την συγκεκριμένη διάταξη επηρεάζουν και τους εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Νικόλαο Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς, οι οποίοι εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη θα αποχωρήσουν αυτοδίκαια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μαρινάκης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ας θυμηθούμε ποιες υποθέσεις εξετάζει επί Βασιλικής Θάνου η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το ένα θέμα είναι για τους Βωξίτες και το άλλο για το πρακτορείο «Άργος» του Βαγγέλη Μαρινάκη (η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε με το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου στη χώρα μας). Εσείς ποια από τις δύο λέτε να ενδιαφέρει περισσότερο τη ΝΔ και ποιους άραγε καίει; Να σημειώσω ότι επί προεδρίας Κυριτσάκη το «Αργος» δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με την Επιτροπή.

Ο Δημήτρης Κυριτσάκης παρέμεινε στη θέση του προέδρου 10 ολόκληρα χρόνια με πρόταση του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη...

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε, τα «πυρά» προς πάσα κατεύθυνση που εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Βασιλική Θάνου, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης τότε, με αφορμή το διορισμό της ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού .

Αναλυτικά η δήλωση της Βασιλικής Θάνου:

«Λόγω του συνεχιζόμενου θορύβου ως προς το πρόσωπό μου οφείλω να παρατηρήσω τα εξής:

Ως δικαστής, που υπηρέτησα επί πολλές δεκαετίες στο Δικαστικό Σώμα, σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας, μέχρι και τον βαθμό του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχω πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσής μου να ασκήσω τα καθήκοντα μου, ως Πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού, με αμεροληψία και αντικειμενικότητα και να διαφυλάξω το κύρος και την ανεξαρτησία της θεσμικής αυτής θέσης, στην επιλογή της οποίας με ετίμησε, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, τόσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο (η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής), όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μου (2015-2017), ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ποινικής & Πολιτικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος), η έρευνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, καθώς και οι ανακρίσεις και η παραπομπή σε δίκη σε πολλά και σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, προχώρησε κατά τρόπο ταχύ και αποτελεσματικό, όπως προκύπτει και από την υψηλότερη αξιολόγηση της Ελλάδας κατά την εν λόγω διετία στην Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας και όπως αναγνωρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Το γεγονός ότι υπηρέτησα επί ενάμισυ χρόνο στη θέση του Προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, θέση η οποία είναι καθαρά θεσμική, δεν δίνει ασφαλώς σε κανέναν το δικαίωμα να με χαρακτηρίσει ως κομματικό πρόσωπο, χαρακτηρισμός ο οποίος είναι απολύτως αυθαίρετος, αδικαιολόγητος και αβάσιμος , δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξα μέλος οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, όχι μόνον, όπως όφειλα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Δικαστικό Σώμα, αλλά ούτε και μετά τη συνταξιοδότησή μου, τον Ιούλιο του 2017, οπότε και είχα το δικαίωμα, όπως και όλοι οι πολίτες, να εγγραφώ σε οποιοδήποτε κόμμα. Και τούτο διότι επιθυμώ να εξακολουθώ να μην ευρίσκομαι κάτω από οποιαδήποτε δέσμευση ή επιρροή. Σημειωτέον ότι τα καθήκοντα μου ως προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. τα άσκησα επί ενάμισυ έτος, χωρίς μισθό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, θέση την οποία ανέλαβα. σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα(αρθ.37, παρ.3) όχι μόνον ουδείς αμφισβήτησε τον αντικειμενικό και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο διασφάλισα την απόλυτα αδιάβλητη και ομαλή διενέργεια των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. και σε κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, αλλά αντίθετα τα σχόλια όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και των πολιτών ήταν θετικά.

Με τον ίδιο αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο υπηρέτησα και στο Δικαστικό Σώμα και εξελίχθηκα από τον βαθμό του Πρωτοδίκη μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, αποκλειστικά και μόνο με βάση τα υπηρεσιακά μου προσόντα, χωρίς οποιαδήποτε άλλη στήριξη ή παρέμβαση και χωρίς αυτό να αμφισβητηθεί ουδέποτε από κανέναν.

Η Ελλάδα εξήλθε από τα Μνημόνια και εισήλθε σε τροχιά ανάπτυξης. Ο υγιής και αποτελεσματικός ανταγωνισμός συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού έχει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό μεγάλος μέρος των πολιτών πιστεύει ότι πίσω από όλες αυτές τις προσχηματικές σε βάρος μου αιτιάσεις, περί δήθεν έλλειψης αντικειμενικότητας από μέρους μου, υποκρύπτεται ο φόβος ορισμένων προσώπων , ότι θα διοικήσω και την Αρχή Ανταγωνισμού με την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξα και στις προηγούμενες θέσεις, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα μεγάλης καθυστέρησης και παραγραφών, που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν, όπως εντοπίσθηκαν και στην Έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ του 2018, φαινόμενα, τα οποία κατ’ αποτέλεσμα ευνοούσαν ορισμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Η Πρόεδρος

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου

Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ».

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Τραγωδία στη Χίο: Μπασκέτα αποκολλήθηκε και σκότωσε 19χρονο

Σενάρια για την Προεδρία – Ποια ονόματα παίζουν δυνατά

Η αντίδραση Βελόπουλου για το… φάγωμα της Θάνου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X