Οικονομία

Ηλεκτροπληξία στην κυβέρνηση. Το ακριβό ρεύμα αδειάζει το “καλάθι” για τη ΔΕΘ

Ηλεκτροπληξία στην κυβέρνηση. Το ακριβό ρεύμα αδειάζει το “καλάθι”  για τη ΔΕΘ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές, αλλά και στην κυβέρνηση προκαλεί το τεράστιο άλμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ενίσχυση με 1,9 δισ. ευρώ των λογαριασμών ρεύματος, προκειμένου να αμβλυνθεί το υπέρμετρο κόστος που θα προέκυπτε για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση γιατί οδηγεί σε σημαντικό «κούρεμα» στο καλάθι που προετοιμάζεται για να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Κι΄ αυτό γιατί ένα ποσό -που εκτιμάται από 700 έως 800 εκατομμύρια ευρώ- προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα «αφαιρεθεί» από παρεμβάσεις που σχεδιάζονταν.

Στο υπουργείο Οικονομικών καθιστούν σαφές ότι όσο αυξάνεται η τιμή του αερίου και του ρεύματος και όσο απαιτούνται περισσότερα χρήματα για επιδοτήσεις λογαριασμών, τόσο θα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος για παροχές έως το τέλος του έτους -αν δεν θέλει να υπερβεί τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα- αλλά και το 2023.

Mετά τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το ράλι στον χώρο της ενέργειας, με τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας να εκτοξεύεται σήμερα σε νέο ρεκόρ, στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα, και το αέριο να κλείνει χθες στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο οικονομικό επιτελείο πλέον βαδίζουν βάσει του δυσμενούς σεναρίου για τη διαμόρφωση των τιμών, επιδιώκοντας παράλληλα να κρατήσουν εφόδια για ακόμα πιο δυσμενείς εξελίξεις τον χειμώνα. To πιο δυσμενές σενάριο που είχε εκπονήσει μέχρι τώρα το Γενικό Λογιστήριο προέβλεπε ότι στην περίπτωση που η χονδρική τιμή του ρεύματος φτάσει στα 600 ευρώ, θα απαιτηθούν 2,1 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από 420 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για επιδοτήσεις λογαριασμών. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται ακόμα πιο οδυνηρή.

Zητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για ένα πακέτο παρεμβάσεων που θα είναι συμβατές αφενός με τις αντοχές της οικονομίας και αφετέρου με τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα στηριχθούν με… μέτρο, κυρίως τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει τη χορήγηση επιταγής ακρίβειας στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες και τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Αντίθετα, φαίνεται να απομακρύνεται αυτή τη στιγμή το σενάριο για χορήγηση Fuel Pass 3, καθώς οι τιμές στα καύσιμα έχουν αποκλιμακωθεί και εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X