Διεθνή

Παγκόσμια θύελλα από την απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών

Παγκόσμια θύελλα από την απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Άνω κάτω η υφήλιος και ο εμπορικός κόσμος από την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να προειδοποιήσουν για έναν «εμπορικό πόλεμο», ενώ η Ε.Ε. και μια σειρά άλλων χωρών δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε αντίμετρα.

Μάλμστρεμ: H Ουάσιγκτον να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ από τους δασμούς

Ο Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, απαλλάσσοντας ωστόσο τον Καναδά και το Μεξικό, υπαναχωρώντας από τις πρωτύτερες δεσμεύσεις του για επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες.

Χαρακτηρίζοντας το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας», ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ντράγκι προς Τραμπ: Aν επιβάλλεις δασμούς στους φίλους τότε τι επιφυλάσσεις στους εχθρούς;

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Λεπτομέρειες του μέτρου ήρθαν από μια ενημέρωση αξιωματούχων της κυβέρνησης λίγο πριν την ομιλία του Τραμπ. Άλλες χώρες μπορούν να αιτηθούν για εξαιρέσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ωστόσο δεν δόθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες για το πότε αυτές θα χορηγηθούν.

Αμερικανικά ενδύματα και καλλυντικά στην λίστα με τα πιθανά αντίμετρα της ΕΕ

Ο Τραμπ απήλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», μια κίνηση, που στόχος της είναι η άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για την NAFTA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «έχει την αίσθηση» ότι θα υπάρχει μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

Σε έναν εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης.

Ιαπωνία: Θα πληγούν οι εμπορικές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σήμερα Παρασκευή.

Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Βρετανία επικρίνει την απόφαση Τραμπ για δασμούς

Ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ επέκρινε την απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη για την επιβολή υψηλών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανείς. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Συνομιλίες για πιθανές εξαιρέσεις

Ο Φοξ συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ εντός 15 ημερών, ωστόσο θα εξαιρεθούν σε πρώτη φάση από αυτούς οι βιομηχανίες του Καναδά και του Μεξικού. Η ΕΕ έχει απαιτήσει επίσης να εξαιρεθεί.

Η αντίδραση της Κίνας

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X