Διεθνή

Ο Matteo Salvini υφίσταται πλήγμα για τις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία (vids&pic)

Ο Matteo Salvini υφίσταται πλήγμα για τις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία (vids&pic)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο πρώην Πρωθυπουργός Matteo Renzi, του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι ο Salvini «έχει ανακαλύψει ότι είναι μειοψηφίας». 

Μετά την ήττα στα σχέδιά του Matteo Salvini για πρόωρες εκλογές την Τρίτη από την Γερουσία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ιταλίας και το εταίρο του στον συνασπισμό , το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ενώθηκαν εναντίον του και συμμάχησαν να ψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, για να μην πάνε σε εκλογές. Γιατί η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση για ακόμη μία φορά.

Γνωρίζοντας ότι όλοι ότι η Λέγκα του βορρά θα μπορούσε σύντομα να εκμεταλλευτεί την εξουσία, το M5S και το PD συζήτησαν για συνεργασία ώστε να καθυστερήσουν τις εκλογές και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2020.

Ενώ και ο Di Maio συγκέντρωσε τους βουλευτές του τη Δευτέρα το πρωί και κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι προδίδει την συνεργασία για τα δικά του συμφέροντα.

Η απόφαση για διάλυση της κυβέρνησης και η πρόταση να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε νέες εκλογές εναπόκειται στον πρόεδρο, τον Sergio Mattarella. Θα μπορούσε όμως να εγκαταστήσει μια μεταβατική κυβέρνηση, αλλά αυτή η επιλογή δεν θα ήταν δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός συνασπισμού μεταξύ του Five Star και του Δημοκρατικού κόμματος θα αποτελούσε πρόκληση.

Η δημοτικότητα του Salvini έχει αυξηθεί από τότε που ήρθε στην εξουσία πριν από 14 μήνες, με το κόμμα του να μαζεύει το 38 τοις εκατό, στην πρόθεση ψήφου. Γι αυτό θέλει να αξιοποιήσει την δημοφιλία του με πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, νωρίτερα τρία χρόνια πριν από το τέλος της νομοθετικής περιόδου, ώστε για να μειώσει τις έδρες των αντιπάλων του και ιδιαίτερα τον Matteo Renzi όπως γράφει σε ανάρτησή του.

 

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Σάλος: Δεκάδες καταγγελίες κατά του Πλάθιντο Ντομίνγκο για σεξουαλική παρενόχληση(pics)

Η Γερουσία θα αποφασίσει την ημερομηνία ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Σαλβίνι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στα Πατήσια σε συμπλοκή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X