Επιλογές

Ο παραλογισμός όσων θέλουν να κοπούν οι συντάξεις

Ο παραλογισμός όσων θέλουν να κοπούν οι συντάξεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη, λέει ο ποιητής.  Και ορισμένοι πολιτικοί, οικονομολόγοι και λοιποί παραφρόνησαν από τη θλίψη που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Αλλοι μεν το λένε ανοιχτά (αν δεν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις κινδυνεύουμε από… τις 7 πληγές του Φαραώ), άλλοι συγκεκαλυμμένα κάνοντας λόγο για αιματοβαμμένα πλεονάσματα και λοιπά σοβαρά ή φαιδρά επιχειρήματα. Αβυσσος η ψυχή του θλιμμένου οπαδού της περικοπής των συντάξεων.

Εμείς δύο πράγματα θα πούμε. Δεν χρειάζονται περισσότερα. Το πρώτο είναι πως θα ήταν πολύ άδικο να ξαναπληρώσουν το λογαριασμό, εκείνοι που στα μνημονιακά χρόνια σήκωσαν τα μεγαλύτερα βάρη (δεν λέμε το σταυρό του μαρτυρίου γιατί υπάρχουν και οι άνεργοι). Αρα είναι πολύ δίκαιη η απόφαση να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις.

Δεύτερο για τους ανησυχούντες που προτάσσουν οικονομικά και αναπτυξιακά επιχειρήματα, θα τους επισημάνουμε πως η μη περικοπή των συντάξεων είναι πολύ ισχυρό αναπτυξιακό μέτρο. Γιατί; Διότι από τη στιγμή που το 70% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ προέρχεται από την κατανάλωση, η αφαίρεση από αυτή 1,8 ως 2 δισ. ευρώ πλήττει ευθέως την ανάπτυξη.

Και θα προσθέσουμε, για του τεθλιμμένους οπαδούς της περικοπής των συντάξεων, ότι πλήττει επίσης καίρια, εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί τα χρήματα των συνταξιούχων δεν μπαίνουν στο σεντούκι, αλλά πέφτουν στην πραγματική οικονομία.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X