Χωρίς Κατηγορία

Με τις ελληνικές προτάσεις ο Νίμιτς στα Σκόπια

Με τις ελληνικές προτάσεις ο Νίμιτς στα Σκόπια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο διαπραγματευτικός πυρετός για το θέμα της ονομασία της ΠΓΔΜ μεταφέρεται στα Σκόπια

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια και αύριο θα έχεις συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Νίμιτς έχει στις βαλίτσες του τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού, όπως του παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αποτελούν μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

«Έχουμε αναλάβει η ελληνική πλευρά να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο. Σε αυτό το σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά σε σχέση με το όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και πολιτικές[…] Το σύμφωνο το ετοιμάζουμε εμείς και νομίζω μέσα στον Φλεβάρη θα μπορέσουμε να τους το παρουσιάσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μακεδονία, σύνθετη -όπως έχουν συμφωνήσει όλοι-, αυτή να μην είναι στην αγγλική να είναι στις γλώσσες αυτής της χώρας. Η γλώσσα αυτής της χώρας θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μας, αμετάφραστη» .

 Τα ονόματα για τα Σκόπια είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα: 

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

Η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά προκάλεσε μάλιστα την έντονη ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, σημείωσε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, το Γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Από την πλευρά μας υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς», πρόσθεσε το Γραφείο του Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει δημοσίως πού συμφωνεί και πού διαφωνεί με τις προτάσεις της Ελλάδας. Όπως επίσης, δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο μείζον θέμα της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο περιέχει και τα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις.

Οι τρεις πόλοι της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό αλλάζουν

Δεν είναι οι δύο εκπρόσωποι και ο κύριος Νίμιτς, είναι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και ο κύριος Νίμιτς, δηλαδή ο κύριος Κοτζιάς, ο κύριος Ντιμιτρόφ και ο κύριος Νίμιτς.

Αυτοί πλέον παίρνουν στα χέρια τους την διαπραγμάτευση, παραμερίζουν δηλαδή οι διαπραγματευτές, κυρίως λόγω του προβλήματος που είχαν οι Σκοπιανοί με τον διαπραγματευτή τους που δεν είναι των πολιτικών πεποιθήσεων της κυβέρνησης.

Η ελληνική πλευρά ότι έχει ένα προβάδισμα στις κινήσεις με το γεγονός ότι έχει καταφέρει να επιβάλλει και να κερδίσει τη συμφωνία των Σκοπιανών ότι εμείς θα γράψουμε αυτό το περιβόητο σχέδιο συμφώνου, θα τους το δώσουμε -δεν είναι take it or leave it-, θα γίνει διαβούλευση επ΄αυτού όμως εμείς θα έχουμε κάνει την πρώτη σύνταξη.

Από εκεί και πέρα στο σύμφωνο θα έχουμε τα πάντα. Ποια είναι αυτά; Ένα όνομα που θα είναι σλαβικό, να μην μεταφράζεται, μάλιστα ο κύριος Κοτζιάς χρησιμοποίησε και ένα εύστοχο παράδειγμα, τη Σρι Λάνκα, που δεν έχει αγγλικό όνομα όμως όλοι την αποκαλούν Σρι Λάνκα.

Το δεύτερο είναι το δεσμευτικό πλαίσιο που θέλουμε να έχουμε για τον αλυτρωτισμό. Επειδή το κλειδί των κινήσεων ανήκει στα Σκόπια, εμείς θα θελήσουμε να βάλουμε και μια διεθνή συμφωνία, ένα ακόμη υπέρτερο νομικό στάδιο και βεβαίως προφανώς θα έχει εξάρτηση και από το κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και της ενταξιακής τους πορείας προς αυτήν.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X