Θέμα

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη ως εδώ. Τελειώσατε

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη ως εδώ. Τελειώσατε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κύριε Μητσοτάκη ως εδώ. Τελειώσατε. Με τη φράση αυτή την οποία επανέλαβε μάλιστα άρχισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στο φεστιβάλ Σπούτνικ 2022, της νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά τόνισε  «κ. Πρωθυπουργέ των υποκλοπών και του παρακράτους. Τελειώσατε». Και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη  είπε:

Γι’ αυτό έστησε και το παρακράτος του. Για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία. Και να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών που τον στηρίξανε να εκλεγεί, ως αντίδωρο για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν. Και το κάνει με αυτή την αθλιότητα που όλοι πλέον αναγνωρίζουμε. Με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, την καταστολή και τις οργουελικές “επισυνδέσεις”. Με τις λίστες της ντροπής, που χρηματοδοτούν με κρατικό χρήμα ΜΜΕ, με μόνο κριτήριο αν αυτά θα λιβανίζουν τη κυβέρνηση. Με την αδρή χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις ιδιοκτήτων εταιριών μετρήσεων της κοινής γνώμης. Με διώξεις δημοσιογράφων αλλά και δικαστών, αν χρειαστεί, για να σταματήσουν να ερευνούν τα σκάνδαλά τους. Με την παραβίαση ακόμα και του Συντάγματος.

Αν ένα μήνυμα, λοιπόν, πρέπει να στείλουμε σήμερα από τη σημερινή μας συγκέντρωση, αυτό είναι το εξής: Κύριε πρωθυπουργέ των υποκλοπών και του παρακράτους, αφού σας αρέσει τόσο πολύ να μας ακούτε και για αυτό παγιδέψατε το κινητό τηλέφωνο του Χρήστου του Σπίρτζη, ακούστε λοιπόν καλά και τη φωνή που σήμερα βγαίνει από εμάς εδώ αλλά και από χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα: Τελειώσατε!».

Και αφού εσείς δεν έχετε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε μετά τις αποκαλύψεις, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψει η χώρα στη λεωφόρο της Δημοκρατίας».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα» σημειώνοντας: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως έλεγε και ο Ηλίας Ηλιού σε αντίστοιχες μαύρες εποχές για τη δημοκρατία. Με έναν αγώνα διαρκή και ανένδοτο μέχρι τέλους. Για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της θεσμικής ομαλότητας. Των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του κάθε πολίτη. Δε θα αφήσουμε να γυρίσετε την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Να γίνει κράτος παρίας στη Δημοκρατική Ευρώπη. Να μετατραπεί σε ασθενική Δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι μονάχα ευθύνη δική μας αλλά όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Όλων των δημοκρατικών πολιτών. Όλων των δημοκρατών σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Και είναι πρωτίστως ευθύνη της νέας γενιάς του τόπου μας».

Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε τον εαυτό του κυβέρνητη «κάτι που είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του 30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά.Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα. Η χώρα χρειάζεται δημοκρατία και ομαλότητα, όχι διχασμό. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση. Ισχυρή και δημοκρατική κυβέρνηση, όμως, δε δίνουν τα μπόνους του εκλογικού νόμου. Δίνει η ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Η ισχυρή κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε: «Ναι πράγματι χρειαζόμαστε σταθερότητα. Αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία, είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα. Ένας πρωθυπουργός που δε μπορεί πια να σταθεί πουθενά στην Ευρώπη γιατί παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες του Κράτους Δικαίου που αποτελούν πυλώνες κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας. Τη σταθερότητα Μητσοτάκη βέβαια, τη ζήσαμε όλα αυτά τα τρία χρόνια.

Σταθερά πρώτοι σε θανάτους από τη πανδημία.
Σταθερά πρωταθλητές στην ακρίβεια.
Σταθερά πρώτοι στην αισχροκέρδεια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σταθερά στις τελευταίες θέσεις στο βασικό μισθό και την αμοιβή της εργασίας.

Γνωρίζουμε λοιπόν καλά ότι η σταθερότητα, που υπόσχεται μέσα από τα διχαστικά του παραληρήματα είναι πολύ δύσοσμη. Μυρίζει εκμετάλλευση, διαφθορά, καταστολή, κοινωνική αδικία και καταπάτηση του κράτους Δικαίου. Αλλά ακόμη και αυτόν καθεαυτόν τον όρο, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν δικαιούται ούτε καν να τον χρησιμοποιεί».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στη «δεύτερη ευκαιρία Μητσοτάκη» τονίζοντας ότι είναι θράσος.

«Ποια δεύτερη ευκαιρία; Η παράταξή του είναι στην εξουσία σχεδόν τα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης. Αλλά ακόμη και αν ομιλεί όχι ως εκπρόσωπος της παράταξής του αλλά της οικογένειάς του, μάλλον για 3η ευκαιρία θα έπρεπε να ομιλεί. Μια τρίτη ευκαιρία για να ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει όρθιο. Από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Από την κοινωνική συνοχή. Από το δημόσιο πλούτο.

Και έχει ακόμη μεγαλύτερο θράσος να μιλάει και για συμφορά. Αφήσανε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, τα μνημόνια και την άρση της κυριαρχίας. Διαχειρίστηκαν τη χρεοκοπία βυθίζοντας μέχρι το 2015 την κοινωνία στη βαθιά απόγνωση. Και μιλάει τώρα αυτός για συμφορά. Απευθυνόμενος στη παράταξη που κράτησε όρθια τη χώρα και την κοινωνία. Που απελευθέρωσε την οικονομία από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Που ρύθμισε το χρέος για να μπορούμε σήμερα να έχουμε το κεφάλι έξω από το νερό. Που άφησε δεκάδες δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, για να μπορεί σήμερα η χώρα να βρίσκεται εκτός μνημονίων ή πιστοληπτικών γραμμών στήριξης. Και να μπορεί βέβαια σήμερα και ο ίδιος να κοκορεύεται ότι δήθεν ασκεί επιδοματική πολιτική» είπε ο κ. Τσίπρας.

Εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο δίλλημα των εκλογών λέγοντας ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα είναι «εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος». Όπως τόνισε «ας το γνωρίζει από τώρα, ένα θα είναι το δίλλημα στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Και το δίλλημα θα είναι:

Εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος.

Κυβέρνηση και… κυβερνήτης στην υπηρεσία των συμφερόντων ή δημοκρατική κυβέρνηση και δημοκρατικός πρωθυπουργός στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος.

Αυτό θα είναι το δίλλημα όποτε και αν στηθούν οι κάλπες και το γνωρίζει ότι η απάντηση του ελληνικού λαού θα είναι συντριπτική. Γιατί η κοινωνική πλειοψηφία και ειδικότερα η νέα γενιά του τόπου μας γνωρίζει καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και οικονομική ευημερία, δίχως ισχυρό κοινωνικό κράτος, δίχως κοινωνική δικαιοσύνη. Και πλέον κατανοεί πως δε μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια, δίχως ισχυρούς θεσμούς, δίχως κράτος δικαίου, δίχως δημοκρατία».

Ανθρωπιστική κρίση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, παράλληλα, και στην ανθρωπιστική κρίση τονίζοντας: « Κι αυτό απαιτεί ό,τι δεν τολμάει ούτε να διανοηθεί ο κύριος Μητσοτάκης.
Πρώτον, αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Δευτερον, Κατάργηση του άθλιου πτωχευτικού νόμου. Τρίτον Δημιουργία τράπεζας στέγης για να μπορεί το κράτος να σχεδιάσει μια νέα στεγαστική πολιτική για κοινωνική κατοικία με νέους όρους. Τέταρτον, ουσιαστική επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους εως 40 ετών, όπως εξαγγείλαμε. Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο εως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δύο παιδιά. Και τέλος, πέμπτον, δημόσια παρέμβαση ώστε να ελέγξουμε τη φούσκα των ακινήτων.

Ξεκινώντας από τα μέτρα για το Airbnb. Και δεν αναφέρομαι εδώ σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν 2 ή 3 ακίνητα μέσω αυτής της εφαρμογής. Αναφέρομαι στο καθεστώς “άγριας Δύσης” που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών ν’ αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλάζοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων. Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει. Και μπορούμε να το σταματήσουμε.

Η στέγη συνδέεται με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, τη δυνατότητα των νέων να αποκτήσουν αυτονομία και οικογένεια. Συνδέεται όμως, για τους νέους και τις νέες ιδιαίτερα, και με το τεράστιο εθνικό πρόβλημα της χώρας: Το δημογραφικό. Κι αυτό δεν αντιμετωπίζεται παρά με γενναία μέτρα. Με ένα πρόγραμμα δημογραφικής ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα το εξαγγείλουμε στη ΔΕΘ»

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X