Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας σε Δανάη Μπάρκα: Έχω την αίσθηση ότι θα βαρεθεί και λίγο κόσμος με το debate των πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας σε Δανάη Μπάρκα: Έχω την αίσθηση ότι θα βαρεθεί και λίγο κόσμος με το debate των πολιτικών αρχηγών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εναν διαφορετικό Αλέξη Τσίπρα, πιο χαλαρό και με χιούμορ, που είχε τη διάθεση να δώσει πολλές προσωπικές απαντήσεις, είχαν την ευκαιρία να  δουν οι πολίτες, που παρακολούθησαν τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και την παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα.

Υποδεχόμενη τον Αλ. Τσίπρα, η Δανάη Μπάρκα τον ρώτησε για το αυριανό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. «Έχω την αίσθηση ότι θα βαρεθεί και λίγο κόσμος» σημείωσε εκείνος. «Επέμενε η ΝΔ να είναι παράλληλοι μονόλογοι και να μην έχουν δυνατότητα ούτε οι δημοσιογράφοι να κάνουν μια ελεύθερη ερώτηση. Θα είναι αποστειρωμένο, όπως θα γίνει. Στο Mega, που έχει Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως να του βγει σε καλό. Να έχει παραπάνω τηλεθέαση» σχολίασε.

Στην ερώτηση γιατί αρνείται ένα ντιμπέιτ για δύο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προσκλήθηκε και από το Mega μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε. «Ο κ. Μητσοτάκης πολύ πειθαρχημένος άνθρωπος και ακολουθεί πιστά αυτά που του λένε οι επικοινωνιολόγοι ακόμη κι αν αυτό μπορεί να τον φέρει σε πολύ άσχημη θέση. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω» είπε. «Θυμίζει τον μαθητή στο πρώτο θρανίο, τον απουσιολόγο, θεωρώ ότι δεν έχει επικοινωνιακό χάρισμα. Φοβάται μια ευθεία ερώτηση, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό μια κορυφαία στιγμή στη θητεία του: γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα; Ποιος ο λόγος που παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, πολιτικούς του αντιπάλους, τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων;» συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι δεν θα του τεθεί τέτοια ερώτηση στο αυριανό ντιμπέιτ.

Επίσης, όπως είπε, ένας τρίτος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι οι πολιτικές που ακολούθησε τον φέρνουν σε μειονεκτική θέση. «Δεν τα πήγαμε καλά, ούτε με κορωνοϊό, ούτε με την ακρίβεια, ούτε σε ζητήματα κράτους δικαίου, ούτε με τους νέους. Έχει δυσκολία γι’ αυτό πετάει τη μπάλα στο 2015» εξήγησε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη συμβουλή που θα έλεγε στον νεότερο εαυτό του από το 2015 σήμερα. «Θα του έλεγα “τι έχεις να τραβήξεις, δεν έχεις ιδέα”. Το δεύτερο θα ήταν να προσέχει περισσότερο τους ανθρώπους που εμπιστεύεται». Ερωτηθείς αν εννοεί τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι μιλάει γενικότερα αν και το μυαλό όλων πηγαίνει εκεί. «Ήταν μια περίοδος που έχω μιλήσει, που ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι αυτός που είναι “πρώτο βιολί”, έχει το σχέδιο του αντιπάλου, του Σόιμπλε. Κάπου εκεί σοκάρεσαι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στα κριτήρια επιλογής των συνεργατών του, αλλά και στα κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν στην απομάκρυνσή τους. «Μετά από εμπειρία χρόνων στην πολιτική, έχω αρχίσει να εκτιμώ όχι μόνο τα βαριά βιογραφικά αλλά την ανιδιοτέλεια, την ταπεινότητα» είπε. «Ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν αλλά που έχουν ταπεινότητα να βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς» σημείωσε.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ευτυχής γιατί δεν κυβέρνησα την χώρα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών. Το κόμμα μου έχει άλλα κριτήρια από τα κόμματα εξουσίας. Δεν έχουμε βαρονίες- εκβιασμούς. Έχουμε άλλα. Είμαστε λίγο άναρχοι γιατί η συγκολλητική μας ουσία είναι το όραμα. Δεν έχουμε πρίγκιπες που γεννήθηκαν με υποχρέωση να γίνουν πρωθυπουργοί. Μπορεί να ακούγονται πολλές φωνές αλλά εγώ το προτιμώ από την επίπλαστη σιωπή. Είναι πιο υγιές. Αν χάσει ο Μητσοτάκης θα στραφούν εναντίον του. Ενώ εγώ αν χάσω θα ακούσω κριτική» ανέφερε.

Μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης ήταν αφιερωμένο στο νέο τρόπο επικοινωνίας μέσω των social media. «Έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η επικοινωνία. Κάποιες φορές αν προσπαθήσεις να δείξεις κάτι που δεν είσαι, κριντζάρεις. Τα εργαλεία της νέας επικοινωνίας έχουν και ένα όριο. Εγώ επιχειρώ να είμαι ο εαυτός μου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Για το Tik Tok, εξήγησε ότι δεν έχει ομάδα παραγωγής και επικοινωνιολόγο να του λένε τι να κάνει.

Για τους νέους και τις δημοσκοπήσεις, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ποτέ δεν απαντούσαν στις μετρήσεις επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να πουν σε κάποιον τι θα κάνουν. «Υπάρχει μια συνείδηση των ανθρώπων ότι οι εκλογές είναι σημαντικές. Βλέπουμε βουβό κλίμα αλλά ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει.  Και οι νέοι θα πάνε. Πρέπει να τους λέμε αλήθειες. Πρέπει να τους λέμε όχι μόνο τι να κάνουν αλλά να δίνουμε και ένα όραμα».

Από εκεί και πέρα, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τα δύο παιδιά του και τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, για τις σειρές που βλέπει σε προτζέκτορα μέσα από πλατφόρμες καθώς δεν έχει τηλεόραση στο σπίτι, για τα memes που κυκλοφορούν και το πόσο έχει γελάσει με γελοιογραφίες που τον αφορούν.

Επίσης μίλησε για το αν θα συμβούλευε τον γιο του να ασχοληθεί με την πολιτική. «Δύσκολη ερώτηση, ελπίζω να μην το κάνει» είπε. «Όχι, δεν θα παρέμβω στις επιλογές του, δεν μπορώ να το δω έτσι ότι θα είναι συνεχιστής. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτή η λογική της οικογενειοκρατίας μας έχει πληγώσει» σημείωσε. «Εγώ, από τα 16 που ασχολήθηκα, ήμουν σε ροζ συννεφάκι. Νόμιζα ότι θα αλλάξω τον κόσμο. Δεν ήθελα αξιώματα. Όλα προέκυψαν τυχαία. Θέλει γερό στομάχι. Καλύτερα να ακολουθήσουν τα παιδιά κάτι που θα τους γεμίζει, αλλά όχι τόσο σκληρά» ανέφερε.

«Είμαι ευσυγκίνητος άνθρωπος γενικά» απάντησε στην ερώτηση τι τον συγκινεί. «Ακόμη και το βλέμμα ενός ανθρώπου με συγκινεί. Έχουμε συνηθίσει τους πολιτικούς να μην τους βλέπουμε σαν ανθρώπους. Σιχαίνομαι αυτούς που κλαίνε δημόσια αλλά ιδιωτικά δεν συγκινούνται» τόνισε με νόημα.

Στην ερώτηση πώς βλέπει τον εαυτό του σε 5 χρόνια από τώρα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι για τον ίδιο θα είμαι μια μεγάλη πρόσκληση να αποδείξει ότι μπορείς να ασχολείσαι με την πολιτική, ακόμη και αν δεν είσαι σε αξιώματα. «Εφόσον μπήκα νωρίς, φαντάζομαι ότι δεν θα με πάρουν τα γεράματα» είπε. «Δεν έχω βάλει ηλικιακό όριο. Το ωραίο της ζωής είναι ότι είναι απρόβλεπτη. Αλλιώς δεν θα την ζούσαμε» σημείωσε.

«Πυξίδα μου είναι ότι δεν μου χρωστάει η Ιστορία. Εγώ χρωστάω και θα τα κάνω ό,τι καλύτερα μπορώ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X