Πολιτική

Αντώνης Σαμαράς: Γιατί έστειλε «μήνυμα» στον Μητσοτάκη -«Ουδέν σχόλιο» από το Μαξίμου

Αντώνης Σαμαράς: Γιατί έστειλε «μήνυμα» στον Μητσοτάκη -«Ουδέν σχόλιο» από το Μαξίμου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αντώνης Σαμαράς: Το «χτύπημα» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν την επικείμενη επίσκεψή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Αθήνα, αποκαλώντας τον «πειρατή» και «κακή ιδέα» η οποιαδήποτε συζήτηση μαζί του. Δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε αιφνιδίασαν οι κόκκινες γραμμές που έβαλε στα ελληνοτουρκικά και στα δικαιωματικά ζητήματα, ήρθε όμως σε ένα timing που διευκολύνει ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Γράφει η Ελένη Νιζάμη

«Ουδέν σχόλιο» όμως από το Μαξίμου περί των όσων είπε ο Αντώνης Σαμαράς, για τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων, ακόμη και για το φορολογικό, ή για το γεγονός ότι στα ελληνοτουρκικά έμπλεξε και τον ομόλογο του Κώστα Καραμανλή, για να δώσει έμφαση, ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί «δεν μπορούν να κάνουν τόσο λάθος». Πάγιες θέσεις του είναι, αλλά η κυβέρνηση «εφαρμόζει το πρόγραμμα της».

Το ότι πρόκειται για πάγιες θέσεις του Σαμαρά που έχουν εκφραστεί ξανά, ως προς τα ελληνοτουρκικά και το gay γάμο, το αναφέρουν και οι φιλοσαμαρικοί του κόμματος. Οπότε ένα ερώτημα είναι αν τα όσα λέχθηκαν είναι (και) έμμεσο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά να μην έχει μεγάλες προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Θα δείξει.

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ενστάσεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και λέει «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάσει να νομοθετήσει.

Ως προς το θέμα του γάμου, οι πληροφορίες του αρμόδιου συνεργάτη της στήλης, μέσα στην κυβέρνηση, λένε ότι η επίμαχη διάταξη, μάλλον θα έρθει ως «σάντουιτς» σε ευρύτερο νομοσχέδιο για θέματα οικογένειας (θυμίζουμε ότι υπάρχει πλέον αρμόδιο υπουργείο με επικεφαλής την Σοφία Ζαχαράκη), ώστε να είναι πιο εύπεπτη στους αντιρρησίες, κι εν πάση περιπτώσει, να μπορούν οι… ανένδοτοι, να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψηφίζοντας μόνο το άρθρο.

Ενώ δήλωσε πως διαφωνεί με τον πυρήνα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που επαναφέρει τα τεκμαρτά εισοδήματα.

«Επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή μέσα από τεκμαρτά εισοδήματα και τεκμαρτές δαπάνες. Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό δεν απέδωσε. Νομίζω ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα «τεκμαρτά», δηλαδή τα «εικαζόμενα», επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και όσοι έσπευσαν να ονοματίσουν αυτή τη κίνηση ως αντιπολιτευτική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και της συντηρητικής «συνείδησης» της ΝΔ, που δήθεν δεν έχει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αξιωματική αντιπολίτευση, ας σκεφτούν και το «λαγό»! Άλλωστε ο «πολιτικός λαγός» χρησιμοποιείται σε κρίσιμες περιόδους…

Ένας «πολιτικός λαγός», σχεδόν πάντα, «φυτρώνει εκεί που τον σπέρνουν», ιδιαίτερα από ένα κυβερνών κόμμα, για να διαφωνήσει έντονα και με θόρυβο για κάποια κυβερνητική απόφαση, με τη σκληρή κριτική του δείχνει ότι αναγκάζει το κυβερνών κόμμα να διορθώσει τις ατέλειές του, μετρώντας παράλληλα και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Κι όλα αυτά χάριν του «πολιτικού λαγού», που έβγαλε το πρόβλημα και στη συνέχεια αποσύρθηκε στο λαγούμι του, στη φωλιά του. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά…

Τέλος, για την πορεία της ΝΔ τόνισε στη συνέντευξή του, ότι η κοινωνία κινείται «δεξιότερα – όχι μόνο στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη. Παντού!». Και δεν πρέπει να «στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X