Πολιτική

Δικαστές και δικηγόροι κατηγορούν την κυβέρνηση για πλήγμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Δικαστές και δικηγόροι κατηγορούν την κυβέρνηση για πλήγμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βρήκε… τοίχο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Το σχέδιο νόμου συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τις δικαστικές ενώσεις να εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους σχετικά με την ρύθμιση που φέρνει γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών.

Μάλιστα, ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

Οι δικαστικές ενώσεις διαφωνούν στο άρθρο 40, το οποίο προβλέπει τη βαθμολόγηση των εν ενεργεία δικαστικών, αφού προηγηθεί η παρακολούθηση υποχρεωτικών επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για ρύθμιση που επιφέρει πλήγμα στη δικαστική ανεξαρτησία.

Δεν ήταν όμως μόνο οι δικαστές που αντέδρασαν στα σχέδια της κυβέρνησης. Ήταν και οι δικηγόροι! Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ξεκαθάρισε ότι «ο δικαστής κρίνεται από τις αποφάσεις και τα βουλεύματά του».

Αυστηρή κριτική για τη συγκεκριμένη διάταξη άσκησαν και η Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και οι Δικαστικοί Λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις ότι «αν οχυρώνεται κάποιος πίσω από μια συνδικαλιστική άποψη ή μια στείρα άρνηση, τότε η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο», ενώ πρόσθεσε σχετικά με την αξιολόγηση ότι «πρόκειται για αξιολόγηση παρακολούθησης επιστημονικών σεμιναρίων που γίνονται επί οκτώ μέρες μέσα σε οκτώ χρόνια και όχι αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών».

«Αντιθεσμικό κρεσέντο»

Επίσης, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την Εθνική Σχολή Δικαστών τοποθετήθηκε και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το «υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αντιθεσμικό κρεσέντο».

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι «ήδη, η χώρα διασύρεται διεθνώς, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και επισημαίνει σε επιστολή της ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται έξω από το κεκτημένο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Και καταλήγει: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει έστω και τώρα να ακούσει τις Ενώσεις Δικαστών και την Αντιπολίτευση, να σταματήσει τους πειραματισμούς και τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης και να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις μέσω των οποίων επιδιώκει να συστήσει ένα μοντέλο διαχρονικής καταστολής του ελεύθερου φρονήματος και της ανεξαρτησίας των Ελλήνων δικαστών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X