Θέμα

Δημοσκόπηση: 3 μονάδες κάτω η ΝΔ σε έναν μήνα – Στο 27,5% η πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση: 3 μονάδες κάτω η ΝΔ σε έναν μήνα – Στο 27,5% η πρόθεση ψήφου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα περάσει… καλά Χριστούγεννα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αιτία είναι μια δημοσκόπηση και μάλιστα κορυφαίας εταιρίας που έφτασε στο Μαξίμου πριν από μερικές μέρες. Μια έρευνα που ήταν αρκετή για να χάσει την ψυχραιμία του ο πρωθυπουργός.

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πέσει, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, στο 27,5%. Δηλαδή, έχει καταγράψει μείωση σχεδόν 3% από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας, μόλις ένα μήνα πριν.

Σημειώνεται δε ότι ακόμη και με τις «εκτιμήσεις» της εταιρείας και τις διάφορες αναγωγές, το ποσοστό της ΝΔ μετά βίας ξεπερνούσε το 34%.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν το ποσοστό αυτό επιβεβαιωθεί στις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να «ξεχάσει» την αυτοδυναμία, την οποία έχει θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αν στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική ίσως κανείς δεν θα περίμενε κάτι τέτοιο, το ποσοστό που δίνει η δημοσκόπηση δεν οδηγεί σε αυτοδυναμία ούτε στις επαναληπτικές εκλογές!

Στις περιπτώσεις διπλών εκλογών, αναφέρουν οι… γνωρίζοντες, αυτοδυναμία δίνει ποσοστό πάνω από 38% και αυτό για εύθραυστη πλειοψηφία με 151 βουλευτές.

Πέρα από το ποσοστό, η δημοσκόπηση δείχνει και κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας, τα μέτωπα της οικονομίας και το οικονομικό κλίμα, την ακρίβεια και τις προσδοκίες για τον μέλλον, η Νέα Δημοκρατία κατακρημνίζεται!

Είναι χαρακτηριστικό πως η κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, για πρώτη φορά, πολύ βαριά και επικρατεί έντονος προβληματισμός. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως για πρώτη φορά, δεν κρύβει τον εκνευρισμό του. Άνθρωποι που μιλούν μαζί του, περιγράφουν ακριβώς αυτό και κάνουν λόγο μέχρι και εκρήξεις θυμού του πρωθυπουργού ακόμη και προς τους στενούς συνεργάτες του!

Με την κυβέρνηση να ξεκινά επί της ουσίας την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του 2023 (σ.σ. κάθε φορά ο πρωθυπουργός λέει ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας) όλο και περισσότεροι πιστεύουν πως δεν απομένει πολύς χρόνος για να διορθωθούν τα όποια λάθη.

Μάλιστα, κορυφαίος υπουργός φέρεται να λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να είχε κάνει εκλογές όταν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν… αστονομικά ποσοστά. Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για το ζητούμενο του πρωθυπουργού: την αυτοδυναμία.

Το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού την Άνοιξη φαίνεται να… «καίγεται» από τις εξελίξεις στην πανδημία, ενώ το φθινόπωρο μοιάζει λιγότερο επιθυμητή επιλογή υπό το φόβο η χώρα να ξαναζήσει το εφιαλτικό περσινό καλοκαίρι.

Και βέβαια, στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να… σκέφτονται πως μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει νέος «Σημίτης». Να χάσει δηλαδή τις εκλογές εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, όπως το έπαθε ο πρώην πρωθυπουργός το 2004, «πληρώνοντας» πολιτικά τις ανατιμήσεις και την εκτόξευση τιμών εξαιτίας της εισόδου της χώρας στο ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X