Κοινωνία

Δημοσκόπηση Pulse: Δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι, απαίτηση για περισσότερα μέτρα κατά της ακρίβειας

Δημοσκόπηση Pulse: Δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι, απαίτηση για περισσότερα μέτρα κατά της ακρίβειας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται στο φως και αποκαλύπτει, πέρα από τη διαφορά που χωρίζει Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ και την τάση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για τον ΣΚΑΙ δεν είναι μόνο αποκαλυπτική για το τι τρομάζει τους πολίτες αλλά και για το αν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, υπάρχει περίπτωση να πειστούν. Και έρχεται μάλιστα την ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων.

Οι πολίτες που εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο είναι πολλοί. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 56% των πολιτών που δεν δέχονται να εμβολιαστούν, απαντούν ότι τίποτε δεν πρόκειται να τους μεταπείσει. Πάντως, πάνω από επτά στους 10 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «έχετε κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ή πότε θα τον κάνετε;» το 73% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 7% απαντά ότι δεν έχει κάνει και δε θα κάνει, ενώ το 5% ότι δεν έχει, αλλά θα κάνει αργά ή γρήγορα.

Όσον αφορά την ερώτηση ποιος τρόπος θα μπορούσε να πείσει –ίσως- περισσότερο όσους δεν εμβολιάζονται να εμβολιαστούν, μόλις το 1% απαντά η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας, 1% απαντά να το προτείνουν ιστοσελίδες ή μέσα που εμπιστεύονται, 8% να το προτείνουν άνθρωποι της θρησκείας που εμπιστεύονται, 5% περισσότερες διαβεβαιώσεις – μελέτες (αυθόρμητη απάντηση), 8% δηλώνει να είναι υποχρεωτικό στην εργασία τους, 6% «κάτι άλλο», ενώ το 56% των ερωτώμενων απαντά «τίποτα».

Πρόσθεση ψήφου

Η δημοσκόπηση της Pulse έγινε το διάστημα 22 με 25 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.907 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, το Κίνημα Αλλαγής 8,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% (σταθερό από τη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (από 24% στη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου), το Κίνημα Αλλαγής 8% (από 6,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), το ΚΚΕ 5% (από 6%), η Ελληνική Λύση 3,5% (από 4,5%), το ΜέΡΑ 25 συγκεντρώνει 3% (σταθερό).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 41% ενισχύοντας ελαφρά τα ποσοστά του από τη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου (40%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 25% των ερωτώμενων με ελαφριά υποχώρηση στα ποσοστά του (26%). Το 30% απαντά ότι κανένας από τους δυο δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Κι άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας

Περισσότερα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και των ανατιμήσεων θέλουν οι πολίτες, καθώς συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων.

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις, το 40% συνολικά τα θεωρεί σίγουρα θετικά (14%) ή μάλλον θετικά (26%), ενώ το 42% σίγουρα αρνητικά (23%) ή μάλλον αρνητικά (19%).

Όσον αφορά την ερώτηση αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας έναντι των αυξήσεων, το 86% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (69%) και μάλλον ναι (17%). Το 4% συνολικά απαντά μάλλον όχι (3%) και σίγουρα όχι (1%).

Ναι στις συμφωνίας με Γαλλία και ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ τους, ενώ ειδικά για τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού το ποσοστό είναι συντριπτικό (65% συνολικά).

Ως προς την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία το 58% των ερωτηθέντων συνολικά την αξιολογεί σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά (από 29%), ενώ το 22% συνολικά αρνητικά (από 11%).

Μεγάλη, πάντως, παραμένει η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά. Το 60% συνολικά (από 73% συνολικά στη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου) απαντά πολύ (34%) και αρκετά (26%), ένα 18% των πολιτών μέτρια (από 12%), ενώ το 14% συνολικά (από 7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) λίγο (8%) και ελάχιστα έως καθόλου (6%).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X