Πολιτική

Έχουν… απορίες οι Θεσμοί για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Έχουν… απορίες οι Θεσμοί για τις εξαγγελίες Τσίπρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με προβληματισμό για τις επιπτώσεις των χθεσινών κυβερνητικών εξαγγελιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2019, αλλά και για τις «αβεβαιότητες» που πιθανότατα θα προκαλέσει στις αγορές, η ανακριβής κυβερνητική αναφορά για κάλυψη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων με διαθέσιμα παρελθόντων ετών, προσέρχονται σήμερα στις 10 το πρωί οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι Θεσμοί και οι εξαγγελίες

Οι θεσμοί δεν είχαν ενημερωθεί αναλυτικά για τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις και θέλουν να διακριβώσουν εάν τα εξαγγελθέντα μέτρα έχουν το δημοσιονομικό αντίκτυπο που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, μεγάλη απορία προκάλεσε στα στελέχη των θεσμών η εξαγγελία Τσίπρα για τη δημιουργία ειδικού εγγυητικού λογαριασμού στον οποίον θα κατατεθούν 5,55 δισ. ευρώ από το σημερινό αποθεματικό ασφαλείας των 31 δισ. ευρώ, ώστε να θα χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% στο διάστημα 2020-2022.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός. Η δήλωση αυτή ανάγκασε κύκλους του ESM να παρέμβουν χθες το βράδυ και να ξεκαθαρίσουν πως «η δέσμευση που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ σαφής: Ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ».

Τα μέτρα του 2019

Πέρα του συγκεκριμένου ζητήματος που θα πρέπει να διευκρινισθεί, καθώς δεν έχει καμία λογική στη βάση των εφαρμοζόμενων στατιστικών κανόνων, οι θεσμοί δίνουν το μεγαλύτερο βάρος στις παροχές που ανακοινώθηκαν για το 2019. Αυτές οι παροχές περιλαμβάνουν την καταβολή 13ης σύνταξης, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, τη μετάταξη όλων των τροφίμων από το ΦΠΑ 24% στο 13% και τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από το 13% στο 6%.

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις στο ΦΠΑ αναμένεται να έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει συντάξει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με πρόβλεψη πως το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται στο 4,1% του ΑΕΠ, ήτοι η υπεραπόδοση θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2020, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ δεν είναι στο ραντάρ των θεσμών, καθώς θεωρούν πως είναι πολύ νωρίς για τη σχετική συζήτηση.

Οι παροχές για το 2020

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το 2020 θα καταργηθεί η εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και θα μειωθεί για τα για μεγαλύτερα εισοδήματα, ήτοι για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ θα γίνει 2%, από 5%, για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ θα γίνει 4%, από 6,5%, για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ η εισφορά από 7,5% θα μειωθεί στο 6% και για εισοδήματα ως 120.000 ευρώ από το 9% θα μειωθεί στο 8%.Ακόμη, από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα προβλέπεται έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, ενώ θα αυξηθεί στο 150% από 100% ο συντελεστής αποσβέσεων των επενδύσεων σε όλους τους κλάδους και για επενδύσεις εντός πενταετίας.

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα μειωθεί ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 11%, θα μειωθεί στο 10% ο φόρος στους συνεταιρισμούς αγροτών, θα επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης για κατοίκους νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και έως 3.100 κατοίκους, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους, θα μειωθεί ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης σε ορεινές περιοχές, θα δοθεί επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 80% για την απασχόληση νέων έως 25 ετών και 25% για νέους έως 29 ετών.

Για τη μη μείωση του αφορολογήτου το 2020, την οποία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον εγκριθεί από την ευρωζώνη θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς δεν θα εφαρμοστούν και οι θετικές παροχές που είχε προνομοθετήσει για το 2020 η κυβέρνηση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X